Kriko Nedir? Nasıl Kullanılır?

05 Eylül 2023

Kriko kelimesi Türkçeye sonradan eklenen bir kelimedir. Türkçe anlamı ‘’mekanik kaldıraç olan kriko, araç servislerinde kullanılan bir araçtır. Asıl kökeni İtalyanca olan ‘’cricco’’ kelimesi aynı zamanda Eski Yunanca dilinde Türkçe anlamı ile ‘’zincir baklası’’ olarak geçmektedir. Peki kriko nedir? Kriko ne işe yarar? Sürücülerin acil durumlarda servis desteği alana kadar nasıl müdahale edeceğinden, kriko türleri ve kriko çalışma prensiplerine kadar tüm ayrıntılarını Gelin ‘’kriko nasıl bir kaldıraçtır?’’ yazımızda beraber inceleyelim!


Kriko Ne Demek?


Kriko, kol gücü ile kaldırılması mümkün olmayan cisimlerin kaldırılmasını mümkün kılma için geliştirilmiş basit bir makine türüdür. Kaldıracağı ağırlığın büyüklüğüne göre birden fazla çeşidi olan krikolar, genel olarak kaldıraç gibi basit makine mantığı ile çalışmaktadır. Dikkat edilmesi gerekilen en önemli konu ise krikoların bir taşıma aracı değil kaldırma aracı olduğudur. 1 ton ile 25 ton aralığında farklı kaldırma kapasitelerine sahip olan bu araçların modeli ağırlığına göre tercih edilmelidir.

kriko çeşitleri


Kriko Çeşitleri Nelerdir?


Kriko çeşitleri kendi arasında çalışma şekli ve taşıma ağırlığına göre ayrılmaktadır. Bazı modeller manuel olarak kullanılırken bazı modelleri ise hidrolik sistem veya elektrikli sistem ile çalışmaktadır.


Arabalı Krikolar; garaj ekipmanları içerisinde yer alan arabalı krikolar tekerlekli mekanizması ile rahat kontrol edebilme özelliğine sahip ürünlerdir.


Motosiklet Krikoları; tüm kriko modelleri gibi aynı prensipte çalışmaktadır. Kullanımı rahat ve pratik ürünlerdir.


Pehlivan Krikolar; ağır cisimlerin belli bir yüksekliğe kaldırılması içi kullanılan araçlardır. Mekanik kriko olarak da bilinen bu modellerin vidalı kriko çeşitleri de sıklıkla tercih edilmektedir.


Şanzıman Krikoları; diğer krikolar gibi kaldırma kapasitesine uygun yükleri kaldırma, taşıma, indirme işlerini gerçekleştiren kriko çeşitleridir.


Şişe Krikolar; hidrolik kriko olarak bilinen bu modeller, hidrolik yağ sayesinde bir insanın kaldırabileceğinden çok daha fazla ağır bir yükü kaldırma gücüne sahip ürünlerdir.


Hidrolik Kriko Çalışma Prensibi


Hidrolik krikolar, hidrolik yağın sıkıştırılmamasından ve pascal prensibinden yararlanarak az kuvvet ile büyük yüklerin kaldırılmasını sağlayan makinelerdir. Kriko için insan gücü ve yağ ve kaldırma kolu gereklidir. Böylece az kuvvet uygulayarak en ağır yükler bile rahatlıkla kaldırılmaktadır. Bir insanın kaldıracağı yükten neredeyse 350 kat daha ağır yükler kaldırabilen hidrolik krikolar, oldukça kullanışlı ve pratik makinelerdir. Hidrolik krikonun kolu havaya kaldırıldığında tulumba sayesinde piston yukarı itilmektedir. Piston yükseldikçe haznede bulunan yağ tek yönlü valften geçer ve piston boşluğuna akar. Kol aşağı indirildiğinde ise piston aşağıya iner ve kaldırma işlemi gerçekleşmiş olur.

kriko çalışma prensibi


Kriko Nasıl Kullanılır?


Mutlaka her sürücünün kriko kullanımına hakim olması gerekmektedir. Çünkü bazı durumlarda kendi başınıza müdahale etmeniz gerektiğinde bilgili olmak çok daha olumlu sonuçlar elde etmenize yarayacaktır. Lastik değiştirme gibi durumlarda kriko kullanımını bilmek yararlı bir bilgi olacaktır. Kriko kullanımı belli adımları takip ettiğinizde oldukça basit bir düzende ilerlemektedir. Lastik değiştirme kriko nereye konur? Kriko ile aracı kaldırırken tekerleklere takoz konulmasının nedeni nedir? Tüm soruların cevapları için kriko kullanımını öğrenmek gerekmektedir.

  • İlk olarak krikoyu aracın alt kısmına yerleştirmeden önce aracın kaymayacak ve düz bir yolda olduğundan emi olmanız gerekmektedir.

  • Gerekli durumlarda araç tekerleklerine takozlar yerleştirilerek kayma gibi durumların önüne geçilmelidir.

  • Daha sonra aracın genel ağırlık merkezi bulunmalıdır. Eğer doğru noktaya kriko yerleştirilmezse olumsuz sonuçlar doğurabilir. Eğer bir bilgi sahibi değilseniz, aracın ağırlık merkezine kullanım kılavuzu veya internetten araştırmalar yaparak öğrenilebilir.

  • Son olarak doğru yere kriko yerleştirildikten sonra araç istenilen yüksekliğe gelene kadar kriko türüne bağlı olarak üzerindeki aparat yardımı ile kaldırılmalıdır.


Eğer sahip olduğunuz kriko modeli hidrolik veya elektrikli ise çok daha kolay bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Hidrolik krikoların çıkrık kolu ile rahatlıkla kullanılmaktadır. Elektrikli krikolar ise çakmak yuvasından alınan bağlantı sayesinde çalışmaktadır. Fakat aracınız manuel ve krikonun eski model ise kol çevrilirken çok daha dikkatli bir şekilde ilerlenmelidir.

araç krikosu


Kriko Nereye Yerleştirilir?


Kriko yerleştirilmesi gerekilen yerin belirlenmesi önemli bir konudur. Aracın ağırlık merkezine göre ilerlenmelidir. İlk olarak aracın kullanım kılavuzundan estek alınmalıdır. Araç üzerinde kriko yerleştirme yerleri işaretli olacağından bu bilgiler kılavuzda yer almaktadır.

  • Arka teker boşluklarının ön kısmında ya da ön teker yuvalarının arka kısmında bir işaret olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer bu işaret belirgin bir şekilde oyuntu halinde ise krikoyu o noktaya yerleştirebilirsiniz.

  • Fakat araçta herhangi bir işaret yok ise, krikoyu ön tekerleklerin hemen arkasına ya da arka tekerleklerin ön kısmında bulunan şasi kirişlerine de yerleştirerek ilerleyebilirsiniz.


Tüm kriko modelleri ve uygun fiyatlı marka seçenekleri için elektromarketim.com ’u ziyaret edebilir, kampanya ve avantajlar sayesinde dilediğiniz kriko modeline sahip olabilirsiniz!

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.