Elektrikli Araçlarda Neden ve Nasıl Yangın Çıkar?

02 Ocak 2025

Elektrikli araçlar, son yıllarda popülerliğini artırmış ve birçok insanın tercihi haline gelmiştir. Ancak, son zamanlarda çıkan yangın haberleri ile birçok kişi tarafından ise kafada soru işareti bırakmıştır. Her araçta olduğu gibi elektrikli araçların da yangın riski vardır. Fakat bu durum, içten yanmalı araçlara oranla daha azdır. Yapılan bazı çalışmalara göre içten yanmalı araçların kullandığı benzinin, elektrikli araçlarda kullanılan pillere oranla daha fazla alev aldığı ve yanıcı olduğu bilinmektedir. Bu içeriğimizde, elektrikli araçların nasıl yanabileceğini ve yangınların nedenlerini inceleyeceğiz.

Elektrikli Araçlar Nasıl Yanar? Yangın Riski Var mı?


Elektrikli Araçlar Nasıl Yanar? Yangın Riski Var mı?


Elektrikli araçlarda yangın riski, içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla farklı sebeplere dayanır ve risk vardır. Elektrikli araçların temel enerji kaynağı olan lityum-iyon bataryalar, enerji yoğunlukları ve kimyasal yapıları nedeniyle dikkatli ve oldukça korunaklı bir şekilde tasarlanarak üretilir. Ancak, bataryaların da yanlış kullanımı, hasar görmesi veya aşırı ısınması durumunda yangın çıkarma potansiyeli her elektrikli üründe olduğu gibi araçlarda da vardır. Bununla birlikte, elektrikli araçlarda yangın olasılığı, modern güvenlik önlemleri sayesinde oldukça düşüktür.


Elektrikli araç yangın riski, şu durumlarla ortaya çıkabilir:


▶ Batarya Aşırı Isınması: Bataryanın aşırı ısınması, kontrolsüz bir reaksiyona neden olabilir. Bu durum, elektrikli araba yangının başlıca nedenlerinden biridir.


▶ Çarpışma Sonrası Hasar: Trafik kazaları, batarya sisteminin fiziksel olarak zarar görmesine yol açabilir.


▶ Şarj Sorunları: Uygun olmayan şarj cihazlarının kullanımı veya hatalı şarj işlemleri yangın riskini artırabilir.


Elektrikli Araçların Yangın Nedenleri


Batarya Arızaları


Lityum-iyon bataryalar, yüksek enerji depolama kapasitesine sahip oldukları için riskli bir yapıya sahiptir. Üretim hataları, yaşlanma süreci veya aşırı kullanım gibi faktörler batarya arızalarına yol açabilir.


Dış Fiziksel Etkenler


Araç kazaları, bataryanın zarar görmesine neden olabilir. Fiziksel darbe sonrası batarya içerisindeki hücreler kısa devre yapabilir ve yangına yol açabilir.


Yanlış Şarj Uygulamaları


Hatalı veya sahte şarj cihazlarının kullanımı, bataryaların aşırı ısınmasına neden olabilir. Aynı zamanda, bataryanın nominal kapasitesinin üzerinde şarj edilmesi de yangın riskini artırır.


Üretim Hataları


Nadir olsa da üretim sürecinde yapılan hatalar ve yanlış tasarımlar, zamanla ciddi sorunlara yol açabilir.

Elektrikli Araçların Yangın Nedenleri


Elektrikli Araba Yangını Nasıl Söndürülür?


Elektrikli araç yangınları, diğer araç yangınlarına kıyasla farklı bir şekilde müdahale gerektirebilir. Bunun sebebi, lityum-iyon bataryaların sebep olduğu yangın, normal yangınlardan daha uzun sürebilir ve sönse de yeniden alevlenebilir. Aynı zamanda, yüksek voltaj içerdikleri için yanlış müdahale ciddi elektrik çarpmalarına sebep olabilir.


Yangını Su ile Soğutma


Lityum-iyon bataryaların yanma süreci yüksek sıcaklıklarda gerçekleştiği için su, yangını soğutmak için kullanılabilir. Yangının tamamen söndürülmesi için büyük miktarda su gerekebilir ancak, suyun doğrudan püskürtülmesi risklidir.


Yangın Söndürme Kimyasalları


Bazı kuru kimyasal köpükler ve tozlar, batarya yangınlarını kontrol altına almak için kullanılabilir. Kimyasallar, yangını boğarak oksijenle temasını keser.


Profesyonel Müdahale


Elektrikli araç yangınlarında en güvenli yöntem, itfaiye ekiplerinin müdahalesini beklemektir. Eğitimli ekipler, yangını kontrol altına almak için gerekli ekipmanlara ve bilgiye sahiptir.


Yangın Yeniden Alevlenmesine Karşı Önlem


Lityum-iyon bataryalar, yangın söndürüldükten sonra bile tekrar alevlenme riski taşıyabilir. Bu nedenle, aracın tamamen güvenli hale getirildiğinden emin olunmalıdır.

Elektrikli Araba Yangını Nasıl Söndürülür?

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.