Emniyet tip şalterler, elektrik sisteminde devre kesici olarak kullanılan önemli devre elemanlarından biridir. Farklı özellikleri ile şalter çeşitleri arasında pek çok ürün modeli yer alır. Emniyet tip şalter de bunlara bir örnektir. Şartel modelleri otomasyon sistemleri içierisinde önemli bir yere sahiptir. Genel yapıları bakımından şartel çeşitleri anahtarlama işlemini yapmak için kullanılan otomasyon ürünleridir. Şalter çeşitlerinin temel görevi devrenin açılıp kapatılmasını sağlamaktır. Emniyet tip şalterler ise bunun yanında kısa devre ve aşırı akım durumlarında güvenliği sağlamak amacıyla önemli bir görev üstlenir. Yüksek akımlı ve gerilimli devrelerde yük akımını keser, kısa devre durumlarında ise akımı sonlandırarak koruma sağlar. Elektrik devresini hem yükteyken hem de boştayken kesebilen bu şalter modellerinin en önemli özelliği kısa devre durumlarında da akımı kesebilmesidir.
Emniyet şalteri kullanımı, elektrik sisteminin güvenliği bakımından oldukça yararlıdır. Tehlikeli anlarda devreyi kendi kendine sonlandırması sayesinde özellikle kısa devre durumlarında akım kaynaklı problemlerin önüne geçerek olası hasarları önler. Bu şalter modeli yalnızca cihazları değil, cihazları kullanan kişileri de korumaktadır. Ağır iş makinelerinin arıza ve bakım uygulamalarında makinelerin yanı sıra çalışanların da zarar görmesini engelleyen önemli ürünlerdir.
Makine ve insanların bulunduğu her alanda tehlikelerin en aza indirilebilmesi amacıyla farklı özelliklerde tasarlanmış olan pek çok emniyet şalteri modeli bulunur. Bu ürünler metal ya da plastik gövdeli, kilitli, ipli, kaçış kilitli ve acil durum gibi opsiyonlar ile kullanıcılara sunulmuştur. Plastik gövdeli modeller geniş kullanım alanına sahipken, metal gövdeli emniyet şalterleri koruma tertibatının konumunu denetleyerek tehlikeli anlarda enerji beslemesinin kesilmesini sağlar. Doğrudan makine güvenliğini sağlayan ipli emniyet şalteri ise ipin kopması durumlarında vakit kaybetmeden devreye girerek akımı keser.
Emniyet Tip Şalter Nerede Kullanılır?
Şalter çeşitleri içerisinde yer alan emniyet tip şalterler, geniş kullanım alanlarına sahiptir. Hem cihaz hem de kullanıcı güvenliğini ön plana çıkaran bu şalter tipleri, kullanım alanlarına göre farklı özelliklerde tasarlanmıştır.
Kullanım alanları içerisinde; ilaç sanayi, robot bilimi, gıda ve otomotiv sanayinin yanı sıra ambalajlama teknolojisi ve makine araçları yer alır. Tetik emniyeti için vinç emniyet switch olarak kullanılabilen emniyet şalterleri elektrikli cihazların korunması için güvenlik bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir.
En İyi Emniyet Tip Şalter Hangisidir?
Emniyet tip şalter kullanımı, elektrik devresinin güvenliği açısından oldukça önemlidir. Bu ürün modelleri sayesinde kısa devre ve aşırı akım kaynaklı sorunların önüne geçilerek makine ve kullanıcının korunması sağlanır. En iyi emniyet tip şalter, elektrik devresinin gereksinimlerini karşılayarak yeterli korumayı sağlayacak özelliğe sahip ürün modelleridir. Bunun için öncelikle kaç kontaklı şaltere ihtiyaç duyulduğu belirlenmeli, ardından kontak tercihi yapılmalıdır. Bağlanacağı elektrik devresine göre metal ya da plastik gövdeli, ipli ya da kilitli gibi özellikleri belirlenmelidir.