Zaman Rölesi Çeşitleri ve Fiyatları
Zaman rölesi, endüstriyel ve ev otomasyonlarındaki elektrik devrelerinde bulunan, bir cihazın veya makinenin açılıp kapanmasını sağlayan cihazdır. Zaman rölesi çeşitleri çalışma prensipleri ve kontak tiplerine göre farklı özelliklere sahiplerdir.
Çalışma Prensibine Göre Zaman Röleleri:
➤ Çekmede Gecikmeli Zaman Rölesi: Bobine enerji verildiğinde, ayarlanan süre sonunda röle kontakları konum değiştirir. Böylelikle kapalı olan kontak açılır, açık olan kontak kapanır.
➤ Düşmede Gecikmeli Zaman Rölesi: Peki düşmede gecikmeli zaman rölesi nedir? Bu rölelerde bobine enerji verildiğinde röle kontakları anında konum değiştirir. Ayarlanan süre sonunda bobinden enerji kesildiğinde, kontaklar tekrar eski konumuna geçer.
Kontak Tipine Göre Zaman Röleleri:
➤ Normalde Açık Zaman Rölesi (NO): NO rölelerde, bobine enerji verilene kadar kontaklar açık konumdadır. Enerji verildiğinde kontaklar kapanır.
➤ Normalde Kapalı Zaman Rölesi (NC): NC rölelerde, bobine enerji verilene kadar kontaklar kapalı konumdadır. Bobine enerji verildiğinde kontaklar açılır.
Çalışma Prensibine ve Kontak Tipine Göre Röle Çeşitleri:
➤ Düz Zaman Rölesi: Düz zaman rölesi çekmede gecikmeli, normalde açık zaman rölesi çeşididir.
➤ Ters Zaman Rölesi: Ters zaman rölesi düşmede gecikmeli, normalde açık zaman rölesi çeşididir.
➤ Ayarlanabilir Zaman Rölesi: Ayarlanabilir zaman rölesi, gecikme süresinin kullanıcı tarafından ayarlanabildiği zaman rölesi çeşididir.
➤ Flaşör Zaman Rölesi: Flaşör zaman rölesi, belirli bir süre açık, belirli bir süre kapalı olarak çalışan zaman rölesi çeşididir.
➤ Yıldız-Üçgen Zaman Rölesi: Yıldız üçgen zaman rölesi, büyük güçteki asenkron motorların ilk kalkışında kullanılan ve yıldız-üçgen bağlantısını sağlayan zaman rölesi çeşididir.
➤ Astronomik Zaman Rölesi: Astronomik zaman rölesi, gün doğumu ve gün batımı saatlerini bulunduğu konuma göre hesaplayan, cihazları ve sistemleri bu saatlere göre açıp, kapayan zaman rölesi çeşididir.
Zaman rölesi fiyatları, rölelerin tipine, modeline, gecikme süresine ve marka gibi özelliklerine göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda fiyatlara etki eden bir diğer özellik ise zaman rölesinin kullanılacağı alandır. Bazı zaman röleleri daha büyük ve güçlü uygulamalarda kullanılır. Bu zaman rölelerinin fiyatları, küçük uygulamalarda kullanılan rölelere göre daha yüksek olabilir. Zaman rölesi seçimi yapmadan önce tüm bu etkenler göz önünde bulundurulmalıdır.
Zaman Rölesi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekilenler
Zaman rölesi seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli şey, rölenin çeşidi ve rölenin kullanılacak alanın ihtiyaçlarını karşılıyor olmasıdır. Zaman rölesi, kullanılacak devrenin besleme gerilimine uygun olmalıdır. Ayrıca, tek fonksiyonlu veya çok fonksiyonlu zaman rölesi çeşitleri arasından uygulamaya en uygun röle seçimi yapılmalıdır. Röleleri birbirinden ayıran özellikler bulunur ve bu özelliklere dikkat edilmelidir.
★ Çalışma Prensibi: Zaman röleleri, çekmede veya düşmede gecikmeli olarak iki farklı çalışma prensibine sahiptir. Kullanılacak uygulamanın ihtiyacına uygun çalışma prensibine sahip bir zaman rölesi seçilmelidir.
★ Kontak Tipi: Normalde açık veya normalde kapalı olarak iki ana kontak tipine sahip zaman röleleri vardır. Uygulamaya uygun kontak tipine sahip zaman rölesi seçilmelidir.
★ Diğer Özellikler: Zaman röleleri, çalışma prensibi ve kontak tipi haricinde birçok farklı özelliklere de sahiptir. Örneğin, ayarlanabilir zaman röleleri, kullanıcılar tarafından ayarlanabilir. Zaman röleleri dijital veya analog da olabilir. Dijital zaman rölesi, dijital bir ekrana sahip röledir. Bu tür özellikler de göz önünde bulundurularak zaman rölesi seçimi yapılabilir.
Zaman Rölesi Kullanım Alanları
Zaman röleleri; endüstriyel ve ev otomasyonlarındaki elektrik devrelerinde bulunan, belirli zaman aralıklarında cihazları başlatma veya durdurma amaçlı kullanılan cihazlardır. Zaman rölelerinin çok geniş bir kullanım alanı bulunur. Bu alanlar arasında aydınlatma kontrolü, sulama kontrolü, endüstriyel otomasyon ve ev otomasyonu alanları yer alır. Üretim hatlarındaki makineler, aydınlatma kontrolü, bahçe sulama sistemleri ve güvenlik sistemleri gibi alanlarda kullanılır.
Zaman Rölesi Çalışma Prensibi
Zaman rölelerinin çalışma prensibi, röle modellerine göre değişir. Teknik olarak ise röleler bir bobin ve bir armatürden oluşur. Bobine akım uygulandığında, manyetik bir alan oluşur. Manyetik alan, armatürü hareket ettirerek kontakların konumunu değiştirir. Zaman rölelerinde ısıtma elemanı ve mekanik zamanlayıcı olmak üzere farklı çalışma mekanizmaları vardır. Isıtma elemanı, bobine akım uygulandığı an ısınır ve kontakların konumunu değiştirir. Mekanik zamanlayıcı ise bobine akım uygulandığında bir yay tarafından harekete geçirilir. Yay gevşediğinde ise kontakların konumu değişir.
Uygun Fiyatlı Zaman Röleleri Elektromarketim' de
Zaman röleleri özelliklerine ve modellerine göre birçok farklı fiyat aralığında bulunur. Üretici marka ve cihaz kalitesi de olmak üzere, çeşitli özelliklere bağlı olarak zaman rölesi fiyatları değişiklik gösterir. Schneider zaman rölesi ve tüm ürünlerini de sayfamızda bulabilirsiniz. Elektromarketim’ de profesyonel markaların, kaliteli zaman röleleri geniş ürün yelpazesiyle kullanıcılara sunulur. En uygun fiyat seçenekleri ile zaman rölelerine hemen sahip olabilir, sistemlerinizin kontrolünü güvenilir şekilde yapabilirsiniz!
Neden Elektromarketim' den Almalıyım?
✓ Elektromarketim’ de zaman rölesi çeşitlerini, en uygun fiyat seçenekleriyle almak mümkündür.
✓ Fırsat ve kampanyaları takip ederek, zaman rölelerindeki indirimlerden kolayca yararlanabilirsiniz.
✓ Elektrotoptan hizmeti ile toplu alışverişlerinizde özel teklif imkanından yararlanabilirsiniz.
✓ Elektropuan sistemi ile yaptığınız her alışveriş için puan kazanabilir, bir sonraki alışverişlerinde puanlarınızı indirim olarak kullanabilirsiniz.
✓ Güvenli ödeme ve hızlı teslimat yolları ile tüm zaman rölesi ürünlerine kolayca sahip olabilirsiniz.
Zaman Röleleri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
-
Zaman Rölesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
-
Zaman Rölesi Nedir Ne İşe Yarar?
-
Zaman Rölesi Nasıl Bağlanır?
-
En İyi Zaman Rölesi Markası Hangisidir?