Elektrikli Araç Şarj İstasyonları ve Ekipmanlarını Elektromarketim’de Keşfedin!

elektromarketim.com sizin için anlattı

Elektrikli araç şarj istasyonları ile geleceğinize yatırım yapabilirsiniz. Doğa dostu elektrikli araçlar için üretilen bu cihazlar sayesinde geleceğinizi yenileyebilirsiniz. Hem ticari hem ev tipi farklı pek çok modeli elektromarketim ile kolayca keşfedin.

Elektrikli araç şarj istasyonları ile geleceğinize yatırım yapabilirsiniz.
Elektrikli Araç Şarjı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Elektrikli araç şarj istasyonu nedir öncesinde bundan başlayabiliriz. Elektrikli araçlar için kullanımı sağlanan bir cihaz modelidir. Elektrikli araç şarj noktası ya da EVSE olarak da bilinen bu ürünler hem ticari hem de ev tipi çeşitlere sahiptir. Elektrikli araç şarj cihazı çeşitlerini istediğiniz alana kurulum yaparak, kullanmaya başlayabilirsiniz.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Çeşitleri

Elektrikli araç şarj istasyonu nedir öncesinde bundan başlayabiliriz. Elektrikli araçlar için kullanımı sağlanan bir cihaz modelidir. Elektrikli araç şarj noktası ya da EVSE olarak da bilinen bu ürünler hem ticari hem de ev tipi çeşitlere sahiptir. Elektrikli araç şarj cihazı çeşitlerini istediğiniz alana kurulum yaparak, kullanmaya başlayabilirsiniz.

DC şarj genel olarak, elektrik enerjisini araca aktarmaya yarayan bir şarj türü olarak adlandırılır. Şiddetli bir güç aktarım işlemi sağlaması ile elektrikli araçlarda en iyi enerji geçişini DC şarj sunar. DC şarj istasyonu da bu enerjinin doğru bir biçimde aktarılmasına yarayan cihazdır. DC şarj istasyonu üzerinden araçlara şarj dolum işlemi yapılmaktadır.

DC (Direct Current) Şarj

Direct Current Türkçe anlamı bakımında doğru akım olarak çevrilebilir. Elektrik enerjisini direkt olarak aktarması sayesinde kullanımı sağlanır.

AC (Alternating Current) Şarj

Alternating Current ise Türkçeye alternatif akım olarak çevrilmektedir. Elektrikli araçları şarj etmek için kullanılan bir türdür. Ev ve farklı alanlarda bulunan elektrikler AC şarj dönüştürmesi ile arabanın şarj işlemini yapmaktadır. Yani ev gibi ortamlarda şebeke elektriği ile aracınıza dolum yapabilmenize olanak sunar.

AC ve DC Arasındaki Farklar

Elektrikli araçlarda kullanımı sağlanan iki farklı yakıt türü bulunur. Elektrikli araç şarj istasyonları ile yapılan dolum işlemleri ile kullanımları sağlanmaktadır. Hem AC hem de DC enerjileri ile kolayca elektrikli araba şarj istasyonu kullanımı sağlanır.

AC Şarj İstasyonları:
  1. • Dönüştürücü olarak kullanımı sağlanan bir cihazdır.
  2. • Gücü AC’den alıp DC’ye çevirme işlemini yapar ve elektrikli arabayı şarj etmektedir.
  3. • AC şarj, ev tipi şarj istasyonu olarak kullanılmaktadır.
  4. • Eve şarj istasyonu kurmak isteyenler için oldukça iyi bir seçenektir.
  5. • Elektrikli araç şarj istasyonları arasında en yaygın kullanımı sağlanan cihazlardandır.
DC Şarj İstasyonları;
  1. • DC şarj cihazının içinde direkt olarak dönüştürücü yer almaktadır.
  2. • DC şarj istasyonu, gücü direkt olarak arabanın bataryasını şarj edebilmek ve dönüştürmek için yerleşik kullanım sunmaktadır.
  3. • Daha hızlı bir şekilde elektrikli araç şarj dolum işlemini sağlamak için kullanılır..
  4. • Aralarındaki fark ise biri ev tipi kullanım sunması diğer ise yakıt ofisleri gibi alanlarda kullanılması içindir. Elektrikli araç şarj istasyonları AC ve DC olarak farkları dönüştürme özelliğidir. AC şarj dönüştürme işlemi yaptığı için DC’ye göre daha yavaş şarj etmektedir. DC daha hızlı şarj edebilme özelliğine sahiptir. Ev şarj istasyonu olarak AC şarj kullanılır.
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Çalışma Şekli
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Çalışma Şekli

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Çalışma Şekli

Genel olarak elektrik araç şarj istasyonları kullanım açısından bir şark ünitesidir. Hem AC hem de DC olarak çalışan iki farklı türe sahiptir. İkisinin de çalışma şekillerinde farklılık söz konusudur. Biri AC alternatif akım, diğeri ise DC direkt akım olarak adlandırılır. Dönüştürücü özellikleri ile alternatif akımı doğru akım değerine çevirerek, bataryaya iletme işlemini yapar. Bu şekilde en fazla 22 kW kapasite kullanarak şarj işlemini kolayca gerçekleştirmektedir.
AC tipi olan modeller, elektrik şebekesinden gelen enerjiyi alternatif akım ile araç üzerinde bir dönüştürücü etki yaratır. Bu sayede doğrusal akıma dönen alternatif akım bataryaya gönderilir. İster evde ister ticari alanda şarj işlemlerinizi yapabilirsiniz. Elektrikli araba dolum ücreti için ev ve ticari alana göre farklı fiyatlandırmalar söz konusudur. Genel olarak elektrikli araç doldurma ücreti hızlı şarjlar için daha pahalı olabilir. Şarj istasyonu firmaları bazında fiyatlarda değişiklikleri de görebilirsiniz. Elektrik araç şarj istasyonları bu şekilde rahatlıkla çalışma sağlamaktadır.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum İşlemleri

Elektrikli araba şarj aleti modelleri için kullanım çeşitliliği bulunmaktadır. Ticari ve ev tipi olarak elektrikli araç şarj istasyonlarını görebilirsiniz. Elektrikli araba şarj ücreti çok gelenler için evlerinde imkan halinde cihazları kullanabilmektedir. Elektrikli araba hızlı şarj için daha çok ticari alanlardaki şarj aletleri işe yaramaktadır.


Ticari olarak bir elektrikli araba şarj istasyonu açmak istiyorsanız, bunun için devletten izin almanız gerekmektedir. Elektrikli araç şarj istasyonu yönetmeliğine uygun olacak şekilde kendi ticari alanınızı yaratabilirsiniz. Gerekli belgeleri ve izinleri alarak ticari boyutta kullanım işlemini sağlanmış olacaktır. Elektrikli araçlar şarj istasyonuna ilişkin usul ve esaslar alınarak kurulumları gerçekleşmektedir.


Ev tipi elektrikli araba şarj aleti için kurulumu istediğiniz şekilde yapabilirsiniz. Park alanına yakın olan her alanda rahatlıkla kullanımını sağlayabilirsiniz.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum İşlemleri
Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarının Geleceği

Elektrikli Araç Şarj İstasyonlarının Geleceği

Elektrikli araba üretimi geçmişten beri yapılmaktadır. Son dönemlerde kullanıcıların daha çok tercih ettiği bir opsiyon haline gelmiştir. Elektrikli araç şarj firmaları da bu sebeple artmıştır. Talebe göre üretimde de etkinlenmiş olup, gelecekte çok daha yaygın bir kullanıma sahip olacaklardır. Doğa dostu kullanımı ile elektrikli arabalar daha ekonomik yakıt imkanı da sunuyor. Elektrikli araç evde şarj işlemleri olması ile de avantajlı bir yakıt kullanımı da sağlanmaktadır. Gelecekte de elektrikli araç şarj istasyonları hem ticari hem ev tipi olarak daha çok karşımıza çıkacaktır.

Türkiye’de Elektrikli Araç Şarj İstasyonları

Türkiye'de elektrikli araç şarj istasyonları pek çok alanda kullanılmaya başlandı. Genelde ilk olarak büyük şehirlerde kurulumları yapılmış olsa da, TOGG markası ile elektrikli araba kullanımı artmıştır. Bu sebeple tüm şehirler içerisinde neredeyse elektrikli araç şarj istasyonları kurulmaya başlandı. İster ev ister ticari olarak kurulumları yapılabilmesi ile pek çok Tesla ve TOGG gibi araca sahip kullanıcıların ilgi odağı haline geldi. Şu an elektrikli araç şarj istasyonları haritası üzerinden nerede bulabileceğinizi kontrol edebilirsiniz. Türkiye elektrikli araç şarj istasyonu sayısı günden güne de artmaktadır. Aynı zamanda salt elektrikli araba nedir, elektrikli araç modelleri nelerdir gibi sorularnız için elektroblog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Maliyeti

Elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti bulunmaktadır. Genel olarak ticari amaçla kullanılabilmesi için belirli işlemler yapılır. Bu işlemler için de verilen belirli ücretler maliyet tutarı içerisinde yer almaktadır. Eve elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti ile ikisi arasında oldukça fark görebilirsiniz.


Şarj maliyet hesabı yaparak, sizin için hangisi daha avantajlı oluyor bunu kolayca test edebilirsiniz.

Ticari olarak kullanımını sağlayacaksanız, tek bir elektrikli araba şarj istasyonu maliyeti 10.000 ile 40.0000 dolar arasında değişmektedir. Net bir maliyet hesabı için tam olarak yapmanız gerekenleri kontrol edebilir, ona göre hesaplama yapabilirsiniz. Bu ücretler 100.000 dolara kadar da gitmektedir.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Maliyeti
Elektrikli Araba Şarj Maliyeti

Elektrikli Araba Şarj Maliyeti

Elektrikli araç şarj maliyeti ise yakıt açısından bakıldığında oldukça ekonomiktir. Özellikle elektrikli araba evde şarj ediliyorsa bu daha da etkili bir kullanım sunar. Ev tipi elektrikli şarj istasyonu kurulumu yapabilir ya da evin elektriğinden direkt yararlanabilirsiniz. Elektrikli araba şarj kablosu zaten aldığınız istasyon içerisinden çıkmaktadır. İster onunla, ister araba ile verilen kablo ile şarj ederek kullanabilirsiniz. Gelecekte de elektrikli araç şarj istasyonları hem ticari hem ev tipi olarak daha çok karşımıza çıkacaktır.


Elektrikli araç şarj istasyonu ücreti ve ev elektriği ücreti arasında farklar olacaktır. İmkan doğrultusunda ona göre bir seçim yaparak ister ev ister ticari alanlarda aracınızı şarj edebilirsiniz.


Elektrikli araç şarj ücreti eğer evde yapılıyorsa, kW başına 2.6 TL tutarındadır. AC ve DC olarak şarj istasyonları da kullanım sağlanıyor ise kW başına ortalama ücret 10 TL kadardır. Evde yapılan elektrikli araba şarj süresi ile ticari alanda yapılan bir olmamaktadır. Bunun sebebi ise elektrikli araba hızlı şarj edebilme özelliklerinin olmasıdır. Aslında fazla tutarının en büyük sebebi de zamanı da satın alıyor olmaktadır.

Elektrikli Araç (EV) Şarj Konnektör Türleri

Ülkelere göre farklı yerlerde kullanılan konnektör çeşitleri bulunur. Şarj soketi üretimi ülkelere göre farklılık göstermektedir. Yurtdışından satın alacaksanız eğer bu gibi durumlara da dikkat etmeniz gerekmektedir.


Ticari olarak kullanımını sağlayacaksanız, tek bir elektrikli araba şarj istasyonu maliyeti 10.000 ile 40.0000 dolar arasında değişmektedir. Net bir maliyet hesabı için tam olarak yapmanız gerekenleri kontrol edebilir, ona göre hesaplama yapabilirsiniz. Bu ücretler 100.000 dolara kadar da gitmektedir.

Soketlerin Tablosu
Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Maliyeti
Elektrikli Araba Şarj Maliyeti

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nerelerde Bulunur?

Elektrikli araç şarj istasyonları artık ülkemizin pek çok yerinde yaygın bir şekilde kullanılıyor. Elektrikli araç şarj istasyonları haritası üzerinden bulunduğunuz bölgeye en yakın olanı görebilirsiniz. Karayol üzerinde pek çok noktada karşımıza çıkıyorlar. Aynı zamanda alışveriş merkezlerinde otopark kısımlarında da artık bulunuyor. Otel ve site otoparklarında da görebilirsiniz.

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Elektrikli Araba Kaç Saatte Şarj Olur?

    • DC şarj istasyonu modelleri genel olarak halka açık alanlarda karşımıza çıkmaktadır. Elektrikli araba hızlı şarj istasyonu için en fazla 30 dakikada şarjı tamamen doldurabilmektedir. Ama ev tipi modellerde yarım gün kadar süren şarj işlemleri bulunuyor. Eve hızlı şarj istasyonu kurmak da bir seçenek olacaktır. Bu yöntemle ile daha kısa sürede şarj olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Elektrikli Araç Nasıl Şarj Edilir?

    • Elektrikli araç şarj kablosu ile şarj işlemi çok basittir. Elektrik enerjisini nereden sağlıyorsanız oradan kablo ile bağlantısını yapabilirsiniz. Oldukça kolay bir şekilde şarj edilebilmektedir.
  • Elektrikli Araba Nerede Şarj Edilir?

    • Elektrikli araba şarjı için üç farklı yöntem söyleyebiliriz. İlk yöntem, elektrikli araç şarj kablosu ile evin elektriği ile şarj edebilirsiniz. İkinci yöntem ise elektrikli araç şarj ücreti olan istasyonlarda hızlı şarj etmek olacaktır. Son olarak da evinize elektrikli araba şarj istasyonu alıp kullanım sağlayabilirsiniz.
  • Elektrikli Araçlar Evde Şarj Edilir mi?

    • Evet, elektrikli aracınızı ister evin elektriği ile ister elektrikli araç şarj istasyonu kullanarak şarj edebilirsiniz.
  • Elektrikli Araba Ne Kadar Sürede Şarj Olur?

    • Elektrikli araba marka ve model bakımından farklılık göstermektedir. Aynı zamanda hangi marka elektrikli araç şarj istasyonu kullanımı sağlıyorsanız bu da etkilidir. Örneğin evin elektriği ile şarj edecekseniz bu 10-12 saat sürmektedir. Elektrikli araba hızlı şarj seçenekleri genel olarak elektrikli araç şarj istasyonları ile sağlanmaktadır. Bunlarda da en uzun şarj dolum süresi 45 dakikadır. Modele göre 10 dakika ve 45 dakika arasında değişimler görebilirsiniz.
  • Elektrikli Araba Kaç Volt ile Şarj Edilir?

    • Genel olarak elektrikli araba modelleri 300 - 600 volt arasında şarj edilmektedir. Bu değişkenlik de gösterebilir. 220V ev elektriği ile de şarj işlemi sağlanabilmektedir.
  • Tesla Elektrikli Araba Kaç Saatte Şarj Olur?

    • Tesla elektrikli araba modeli 240V prizden aldığı enerji ile 8 ila 10 saat arasında şarj olmaktadır. Eğer DC şarj istasyonu ile şarj ediliyorsa bu süre 30 dakika kadardır.
  • Elektrikli Araç Kaç Liraya Şarj Olur?

    • Evinizde değil, ticari alanda arabanızı şarj edecekseniz ücret ödemeniz gerekmektedir. Elektrikli araç şarj istasyonu kullandığınızda size yaklaşık olarak 1 kW 10 TL tutarında olacaktır.
  • Elektrikli araç şarj istasyonu kaç TL?

    • Farklı model ve fiyatlara göre tutarda değişimler söz konusudur. Ev tipi elektrikli şarj istasyonu ile ticari tip olanlar arasında fiyat farkları görülmektedir. Aynı zamanda marka bazlı olarak da değişimler söz konusudur.
  • Elektrikli araç şarj istasyonu ücretli mi?

    • Elektrikli araç şarj istasyonu kullanımında ücret alınmamaktadır. Aldığınız enerji başına bir tutar ödemeniz gerekmektedir. Onun dışında kullanabilmek için bir ödeme yapmanıza gerek yoktur.
  • Elektrikli Araba deposu kaç liraya dolar 2023?

    • Elektrikli araçların ortalama olarak deposu 990 TL civarında dolmaktadır. Ev elektriği ile ticari alanda kullanılan şarj aleti bedellerinde değişimler söz konusudur. Ev elektriği ile şarj edilecek ise 100 km için şarj ücret bedeli 26.25 TL civarında tutmaktadır. Kilometre bazında hesabı kolayca yapılabilir.
  • Şarj istasyonu kurmak karlı mı?

    • Bulunduğumuz dönem içerisinde elektrikli araç kullanımı günden güne artmaktadır. Şu an kurduğunuz bir şarj istasyonundan çok verim alamayabilirsiniz. Ama birkaç sene içerisinde bunun yoğunluğunun arttığını görebilirsiniz. Genel olarak gelecek için büyük bir yatırım olanağı olarak görülmektedir. Elektrikli araç şarj maliyeti hesaplama işlemi yaparak, karlı olup olmadığını da rahatlıkla görebilirsiniz.
  • TOGG kaç liraya şarj oluyor?

    • TOGG batarya kapasitesi 53.4 kWh değerindedir. 314 km kısa menzilli olan TOGG için şarj maliyeti ise 418.6 TL olacaktır. Kilometre başına bakılığında harcamış olduğu enerji tutarı 1.33 TL’dir. Togg evde şarj ücreti hesaplaması yaparak, evinizde elektrikli şarj istasyonu ile rahatlıkla TOGG elektrikli araba kullanımı sağlayabilirsiniz. Togg evde şarj maliyeti hesaplamalarını bu örnekte olduğu gibi değerlendirebiliriz.
  • Elektrikli araba kaç TL elektrik harcar?

    • Elektrikli arabalar genel olarak olarak 100 km bazında 22-33 TL arası bir tutar harcamaya sahiptir. Bu araba modeline göre de değişim göstermektedir.
  • 1 kW şarj kaç TL?

    • Ev elektriği ile yapılan şarj işlemlerinde 1 kW yaklaşık olarak 2.6 TL civarında bir tutmaktadır. DC elektrikli şarj istasyonları ile şarj ederseniz de 1kW yaklaşık olarak 10 TL tutmaktadır.
  • Kimler şarj istasyonu kurabilir?

    • Lisans sahibi herkes elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu yapabilmektedir. Öncelik olarak şarj ağı için işletmecilik alanında bir lisans sahibi olmanız gerekmektedir.
  • Elektrikli araç batarya ömrü ne kadar?

    • Elektrikli araç batarya ömrü genel olarak model bazında değişim göstermektedir. Genel tahminler doğrultusunda tüm bataryalar için 10-20 yıl arasında bir süre verilmektedir.
  • TOGG ev elektriği ile şarj edilir mi?

    • Evet, TOGG elektrikli araba modellerini evinizin elektriğini kullanarak da çok rahat bir şekilde şarj edebilirsiniz. Arabanın kablosu ile şarj etmeniz çok daha sağlıklı olacaktır. Ev elektrik tesisatı maliyeti ve eve şarj istasyonu kurmak ne kadar gibi sorularınız için kolayca hesaplama yapabilirsiniz. Togg şarj dönüştürücü kullanarak da elektrikli ile şarj dolumu evde gerçekleştirilebilir.
  • Elektrikli araç ekonomik mi?

    • Yakıt fiyatlarının artışı ile elektrikli araç kullanımı da artmaktadır. Benzin ya da dizel araba kullanmak yerine artık kullanıcılar elektriğe yönelmektedir. Fiyat açısından elektrikli araba yakıtı çok daha ekonomik kullanım sağlar. Aynı zamanda evinizde şarj ediyorsanız, faturaya yakıt ücreti de yansımaktadır. Bu da aslında toplu olarak ödemenizi de sağlaması ile daha ekonomik bir kullanım da sunar.
  • TOGG normal prizle şarj edilir mi?

    • Evde şarj edilebilir özelliği olması ile normal bir priz kullanarak da şarj işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sadece kablosunu kullanarak şarj etmeniz gerekmektedir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.