Otomasyon ve şalt malzemeleri içerisinde yer alan butonlar, elektrik ve elektronik alanlarda kullanımı yaygın olan geçiş mekanizmalarıdır. Basma, itme ve çevirme gibi işlevleri ile devreye sokulduğunda bağlı bulunduğu makinenin, yazılımın ya da sürecin başlamasını ve kontrol edilmesini sağlar. Kullanım alanları ve amaçları dahilinde işaretli, iletici, seçici, yaylı, mandal, mantar, anahtarlı ve ışıklı buton olmak üzere farklı renk ve modellerde birçok buton çeşidi üretilmiştir. Bu ürünlerin hepsi belirlenen sürecin doğru bir şekilde işlemesini ve operatör kararlarının makinelere aktarılmasını sağlasa da tasarımları, kullanım alanları ve devredeki görevleri bakımından farklılık gösterir.
Seçici butonlar, tasarımsal olarak üzerinde bir mandal bulunan ve 0-I ya da I-0-II şeklinde pozisyon bilgisi yer alan buton çeşitleridir. Bu ürünlere uygulanan her kuvvet, önceden belirlenmiş olan bir sürecin başlamasını ve kontrol edilmesini sağlar. Kullanıcı, mandalı çevirerek butonu istediği pozisyona getirir ve süreç yapılan seçime uygun şekilde işler. Seçici buton modellerinde ürünler kalıcı, dönüşlü ve yaylı özellikte olabilir. Seçici kalıcı buton modelleri özellikle kalıcı bir kontrol istendiğinde kullanılır. Burada mandal, üzerindeki basınç kalksa dahi konumunu korumaya devam eder. Ayrıca birden fazla komut kontrolünde de seçici buton modelleri kullanıma uygundur.
Seçici Buton Nasıl Çalışır?
Kumanda kontrol elemanları olarak bilinen butonların çalışma prensibi temelde aynıdır. Bu ürünlerin yapılarında genellikle kontak, yay ve basma aparatı bulunur. Seçici butonlar için basma aparatı kuvvetin uygulandığı çevrilebilir mandaldır. Devrenin açılmasını ve kapanmasını kontak olarak bilinen iletken parça sağlar. Akım kontaklardan geçer. Butona uygulanan her kuvvet elektrik akımının geçmesini, durmasını ya da yön değiştirmesini sağlar. Kontaklar normalde açık konumdayken aç kapa buton mandalı uygulanan kuvvet sonucu pozisyon değiştirir ve kontak normalde kapalı duruma gelerek akım geçişi sağlanır. Mandal “0” pozisyonuna geri döndürüldüğünde ise normalde kapalı kontaklar normalde açık konuma geleceğinden kontaklardan geçen akım da duracaktır.
En İyi Seçici Buton Hangisidir?
Seçici anahtar buton modelleri, birden fazla komut kontrolü gerektiren uygulamalarda ve kalıcı kontrol istendiği durumlarda kullanıma uygun birçok ürün çeşidi ile kullanıcılara sunulmuştur. Bu ürünler farklı kontak ve pozisyon sayısına, ölçü ve tasarımlara sahiptir. Bu nedenle seçici butonlar için en iyisi bu demek pek doğru bir yönlendirme olmaz. Çünkü her sürecin ihtiyacı farklıdır ve operatörün, yönettiği süreç ile uygulamanın gerekliliklerini dikkate alarak ürün seçimi yapması gerekmektedir. Kullanıcıların en sık tercih ettiği bu markaların geniş ürün yelpazesini Elektromarletim.com’da en uygun fiyat avantajları ile bulabilirsiniz.