Şalter çeşitleri arasında pek çok ürün yer almaktadır. Şartel aksesuarları da bu çeşitler arasında yer almaktadır. Kaliteli pek çok şartel modeli ile kullanımı sağlanan, şartel kutuları da aksesuarlara örnek olarak verilebilir. Şalter kutuları, elektrik tesisatlarında devre kesici olarak kullanılan şalterlerin monte edildiği ve elektrik bağlantılarının bulunduğu muhafaza kutusu olarak bilinir. Bu ürünler sayesinde şalterlerin kontrolü daha kolay hale gelirken, diğer yandan izolasyon ve karşı koruma sağlanır. Tüm şalter tiplerine uygun tekli ve çoklu muhafaza kutusu üretilmiştir. Bunlar içerisinde pako şalter kutusu, termik şalter kutusu, ana şalter kutusu ve motor koruma şalter kutusu olmak üzere birçok çeşit bulunur. Bu ürünler arasından seçim yapılırken şalter tipleri ve kullanılacak alan göz önünde bulundurulmalı ve en uygun modeller tercih edilmelidir. Şalter muhafaza kutuları IP41, IP55, IP65, IP66 ya da IP67 koruma sınıfına uygun şekilde üretilir. Eğer kullanım alanı yüksek izolasyon gerektiriyorsa dayanıklılığı daha yüksek olan IP65 ve üzeri koruma sınıfına dahil modeller kullanılmalıdır. Elektrik devresinin kısa devre ve aşırı yüklere karşı korunmasını sağlayan şalter muhafaza kutuları ile hat üzerinde güvenlik oluşturulabilir.
Şalter Kutusu Kullanımı Gerekli midir?
Elektrik şalter kutusu kullanımı, devrenin ve kişilerin güvenliği bakımından oldukça önemlidir. Bunun sebebi, kısa devre ve aşırı akım gibi durumlara karşı yaptığı korumayla birlikte asitli, yağlı malzemelerin ya da kir ve pasın şaltere temas etmesini engelleyerek izolasyon sağlamasıdır. Böylece şalter zarar görmez ve devre kesici görevini devam ettirebilir. İç saha kullanımlarının yanı sıra dış saha elektrik tesisatlarında UV ışınlarına karşı dayanıklı olan şalter kutusu sayesinde güvenlik ve kullanım ömrü bakımından önemli avantajlar elde edilir. Fabrika içlerinde çeşitli asit, kir ve yağ gibi daha birçok dış etken bulunur. Eğer şalter muhafaza kutusu buralarda kullanılmazsa dış koşullarda karşı koruma sağlanamaz ve sistem zarar görür. Bu durum can ve mal kaybına dahi sebebiyet verebilir. Bu nedenle şalterin kullanıldığı her alanda muhafaza kutusunun da bulunması bir gerekliliktir.
En İyi Şalter Kutusu Hangisidir?
Otomasyon ve şalt malzemeleri içerisinde yer alan ve devre kesici görevini üstlenen şalterlerin hem korunabilmesi hem de görevini yerine getirebilmesi için iyi bir şalter kutusu ile birlikte kullanılması gerekir. Şalter kutuları dayanıklı malzemelerden imal edilmiş olup, yüksek koruma sınıfına sahip ürünlerdir. Genellikle elektrik ve inşaat sektöründe kullanılsa da fabrikalarda ve daha pek çok alanda kullanıma uygun modelleri bulunur. Bu ürünler arasında bir seçim yapılırken hem elektrik devresi hem kullanılacağı alan hem de şalter tipi dikkate alınmalı, kararlar bu doğrultuda verilmelidir. Eğer fabrika alanlarında ihtiyaç duyuluyorsa şalter kutusu kapağı ile birlikte kullanımı önerilen bu ürünlere tek bir şalter takılacaksa tekli şalter kutusu alınabilir. En iyi şalter kutusu olarak, ürettiği geniş ürün yelpazesi ile bu alanda öne çıkmış olan Schneider markası önerilebilir. TeSys serisi Schneider GV2-MC02 Şalter Kutusu IP55 koruma sınıfına dahil olup, standart ortamlarda kullanım için en uygun üründür. Motor koruma şalteri kutusudur ve şalter kapağı ile ekstra koruma sağlar. Montaj işlemini sağ ve sol montaj yerlerinden yüzeye kolayca yapabileceğiniz bu ürün en iyi şalter kutusu olarak önerilebilir. İhtiyacınız olan şalterlerin yanı sıra şalter kutusu fiyatları ve modellerini Elektromarketim.com’da bulabilir, en uygun fiyat avantajlarından yararlanarak satın alabilirsiniz.