Dağıtıcılar, kablolu ve kablosuz bağlantıların dağıtılmasında kullanılan ürünlerdir. Bir bağlantının, çoklu bağlantılara bölünebilmesini sağlayan bu ürünleri bilgisayarlar ve televizyonların yanı sıra daha pek çok cihazda farklı amaçlarla kullanmak mümkündür. Genellikle karşımıza ağ donanımları içerisinde çıkan bu ürün modelleri, internet bağlantılarının iki ya da daha fazla cihaza dağıtılmasını sağlar ve kendisine bağlı olan her bir cihaz ile bağımsız şekilde veri alışverişi yapılabilmesini destekler. Dağıtıcıların üzerinde bağlantı kapısı olarak adlandırılan girişler ve çıkışlar bulunur. Cihaz bağlantıları bunlar üzerinden gerçekleştirilir. Her bir kapı, bir diğerinden bağımsız şekilde veri alışverişinde bulunur. Dağıtıcı, kapılardan birine veri ulaştığı zaman gönderenin MAC adresi ile gönderilen kapının adres tablosuna kaydedilmesini sağlar. (MAC adresi, donanım adresi olarak bilinir ve ağ donanımının tanımlanmasını sağlar. Her donanımın özel bir adresi olup, aynı MAC adresine sahip birden fazla ağ cihazı bulunmaz.) Dağıtıcılar tablodaki kayıtları incelediğinde hedef MAC adresinin bağlı bulunduğu kapıyı tespit ederek veri paketini yönlendirir. Herhangi bir kayıt bulamadığında o kapı hariç diğer tüm kapılara veri paketini gönderirken hem gönderenin hem de alıcının MAC adresleri aynı olması durumunda paketi siler.
Bir dağıtıcı depola ve ilet, kestirme, serbest parça ve uyarlamalı dağıtım olmak üzere dört farklı yöntemle iletim yapar.
Depola ve ilet: Dağıtıcının her veri paketini önce ara belleğe kaydetmesi ve bir kontrol toplamı oluşturduktan sonra veri paketini kayıtlarla uyuşması halinde iletmesi olarak açıklanabilir. Bu yöntemde dağıtıcı, kayıtlarla uyuşmayan veri paketlerini iletilmez. Böylece ağ içerisinde hatalı paketlerin dolaşımı engellenmiş olur. Depola ve ilet yöntemi, farklı ortamlarda ve farklı hızlarda bağlanılan ağ ögelerinde kullanılabilen tek yöntemdir. İşlemler biraz yavaş ilerlese de güvenilirliği oldukça yüksektir.
Kestirme: Bu yöntem, dağıtıcının veri paketinde yalnızca MAC adresini okuması sonucu iletime başlaması şeklinde gerçekleştirilir. Hata kontrolü yapmayan kestirme yönteminde dağıtım oldukça hızlı bir şekilde işler. Burada hatanın eğer varsa daha üst OSI katmanlarının ya da diğer dağıtıcıların bulacağı mantığından yola çıkılır.
Serbest Parça: Kestirme yöntemi ile depola ve ilet yönteminin faydalarından yararlanmaya çalışan serbest parça yönteminde, adresleme bilgilerinin de içerisinde yer aldığı ilk 64byte okunur ve kontrol toplamı oluşturulmadan veri paketi iletilir. Ayrıca Ethernet’teki minimum veri büyüklüğü 64byte’a ulaşamamış olan paketlerin süzgeçten geçirilerek silinmesi de sağlanır.
Uyarlamalı Dağıtım: Bu yöntem ise kendi kendine diğer üç yöntem arasında seçim yapar.
Dağıtıcı Ne İşe Yarar?
Farklı türlerde karşımıza çıkan dağıtıcılar, bulundukları sistem içerisinde dağıtım görevini üstlenir. Sinyal dağıtımı, internet dağıtımı, görüntü ve ses dağıtımı gibi çeşitli işlevleri yerine getiren bu ürün modelleri, veri paketlerinin cihazlara ilk çıktığı haliyle herhangi bir kayıp oluşmadan iletilmesini sağlar. Dağıtıcı modem adıyla da bilinen Wifi dağıtıcı modelleri hem kablolu interneti Wifi’ye çevirir hem de sinyal tekrarlayıcı modu ile internet erişimi olan tüm cihazların internete bağlanabilmelerini sağlar. Sinyal güçlendirici fonksiyonu sayesinde mesafe kaynaklı internet hızının ya da kalitesinin düşmesini engeller. Hem çoklayıcı hem de dağıtıcı görevini üstlenen HDMI dağıtıcı modelleri ses ve görüntünün birden fazla cihaza aktarılmasını, uydu dağıtıcılar ise tek bir uydu üzerinden birden fazla televizyondan görüntü alınabilmesini sağlar.
Dağıtıcı Çeşitleri Nelerdir?
Dağıtıcılar, genellikle ağ donanımları içerisinde Wifi dağıtıcı olarak karşımıza çıksa da ses ve görüntü dağıtıcı olarak da kullanılabilen HDMI dağıtıcı, Scart dağıtıcı, çevirici dağıtıcı, USB ve VGA dağıtıcı modellerinin yanı sıra sinyal ve uydu dağıtıcı gibi farklı türlerde de üretilmiştir. Bu ürünlerin hepsi bulundukları sistem içerisinde dağıtım görevini üstlense de tasarımları ve özellikleri bakımından farklılık gösterir.
Wifi Dağıtıcı: Genel adı ile Access point olarak bilinen Wifi dağıtıcılar, birden fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasını sağlar. Bu ürünlere, kablolu modem ya da internet dağıtıcı hub takılarak iletişim sinyallerinin kablosuz bir şekilde gönderilmesi sağlanır. Wifi sinyallerini güçlendirerek internete bağlanabilen birçok cihazın internet kullanımını mümkün kılar. Menzil arttırıcı olarak kullanılabilmesi sayesinde uzak mesafelerdeki cihazlara veri gönderimi yapılırken veriler belirli mesafelerde zayıf duruma düşmez ve veri kaybı olmadan iletilebilir. Piyasada birçok türde üretilmiş olan internet dağıtıcı fiyatı marka ve ürün özellikleri dahilinde farklılık gösterebilir. En uygun fiyatlı dağıtıcı modelleri için Elektromarketim.com’u ziyaret etmeyi unutmayın.
HDMI Dağıtıcı: Genellikle televizyonlarda karşımıza çıkan bu dağıtıcı modelleri, HDMI çıkışa sahip olan oyun konsolları, bilgisayarlar, DVD Player ya da uydular gibi daha birçok cihazda kullanılabilir. Ses ve görüntü çıkışının olduğu kaynak cihaz ile dağıtımın yapılması istenen cihazlar HDMI dağıtıcı ile bağlanarak kullanıma hazır hale getirilir. HDMI Splitter olarak da bilinen bu ürünler sayesinde hem ses hem de görüntü kalitesi düşmeden birden fazla cihaza aktarımı yapılabilmektedir. HDMI dağıtıcılar 2, 4, 8 ya da 16 adet çıkışa sahip olabilir. Çıkış sayısı, bağlanabilir cihaz sayısını belirtir ve bağlanan tüm cihazlara kaynak cihazın ses ve görüntüsü çoklanabilir.
Sinyal Dağıtıcı: Genellikle kablosuz internet dağıtıcı modelleri ile birlikte ele alınan sinyal dağıtıcı modelleri, sinyalin güçlendirilmesi ile bağlantı hızının ve kalitesinin arttırılabilmesini sağlar. Aynı zamanda uydu ve çanaklarda da kullanılabilen işlevsel ürünlerdir.
USB Dağıtıcı: Piyasada USB Hub ve USB çoğaltıcı isimleriyle bilinen bu ürünler, USB portunun çoğaltılması için kullanılır. USB araçları, üzerinde birden fazla USB kapısı bulunan bu ürünlere bağlanır. Ardından dağıtıcı tek port ile bilgisayar gibi cihazlara bağlanarak güç dağıtımı yapılarak diğer USB araçlarının çalıştırılması sağlanır.
Scart Dağıtıcı: Scart kabloları, görüntü üretimi yapan cihazlar ile televizyonlar arasındaki bağlantıyı sağlayan ürünlerdir. Görüntünün birden fazla cihaza aktarılması gerektiği durumlarda tek bir Scart girişine bağlanan Scart dağıtıcı ile çok sayıdaki monitöre veya televizyona görüntü dağıtımı yapılabilir. 2, 3, 5 ya da daha fazla girişe sahip olabilen dağıtıcılar aynı zamanda aktiflik butonuna ve farklı giriş türlerine de sahip olabilir.
En İyi Dağıtıcı Hangisidir?
Kablolu veya kablosuz bağlantıların herhangi bir kayba uğramadan cihazlar arası dağıtılmasını sağlayan dağıtıcılar, oldukça işlevsel ürünlerdir. Gelişen teknolojiyle birlikte birçok marka tarafından farklı tür ve özelliklerde kullanıcılara sunulmuştur. Bu ürünler arasından seçim yapılırken öncelikle kullanım amacına uygun dağıtıcı türü belirlenmeli, ardından gereksinimler dahilinde uygun sinyal gücü incelenmelidir. Sinyal gücü, her bir bağlantı kapısında bölünerek azaldığı için dağıtıcı seçimlerindeki en önemli kriterdir.
En iyi dağıtıcılara bakacak olursak, TP Link dağıtıcı modelleri, sınıfının en iyi ürünleri arasında yer alır. Tp-Link TL-SF1009P 9 Port 10/100 Mbps 8 Port Poe Switch modeli, 8 bağlantı noktalı PoE+ ve 9 bağlantı noktalı 10/100 Mb/sn özelliğine sahiptir. Ayrı kablolarda hem veri hem de güç aktarımını sağlarken her bir PoE bağlantısı noktası için 65W PoE gücünü destekler. Uzatma modu, öncelikli modu ve izolasyon modu ile yüksek performans ve güvenlik sunar. Yapılandırma işlemlerine gerek kalmadan tak ve çalıştır sistemi ile TP Link dağıtıcı kurulumu da bir o kadar kolaydır.
Tp-Link, Powermaster, Everest ve daha pek çok markaya ait en iyi dağıtıcı çeşitleri Elektromarketim.com’da. Web sitemizi ziyaret ederek geniş ürün yelpazemize erişebilir, gereksinimlerinize en iyi karşılık veren dağıtıcı modellerini uygun fiyat avantajları ile satın alabilirsiniz.