Sıralama seçin
En Düşük Fiyat
En Yüksek Fiyat
Rastgele
Puana Göre Sırala
Toplam 1372 ürün görüntüleniyor.
1 2 3 ... 6 ... 13 ... 29
  • Buton Nedir?

    • Butonlar, insan ve makinelerin olduğu hemen her uygulamada kullanımı uygun olan geçiş mekanizmalarıdır. Otomasyon ve şalt malzemeleri arasında yer alan butonlar pek çok çeşide sahiptir. Bu ürünlerin üzerine herhangi bir baskı uygulanarak bir sürecin, yazılımın, makine ya da cihazın başlaması ve kontrol edilmesi sağlanır. Basma, çevirme, dokunma gibi eylemlerle makineye aktarılan komut, röle ve kontaktörleri çalıştırarak istenilen tepkiye ulaşılmasını sağlar. Butonlar sayesinde operatör, sistem kontrolünü elinde tutar ve kararlarını daha doğru verebilir.
    • İnsan ve makine arasında etkin bir iletişim sağlayan buton modellerinin kullanımı oldukça önemlidir. Her buton, sistemde önceden belirlenmiş olan bir sürecin işlemesini sağlar. Yapıları bakımından yay, kontak ve basma aparatından oluşan bu ürünlerde akım kontaklardan geçer. Butona basılarak elektrik akımının geçmesi ya da geçmemesi ve yön değiştirmesi sağlanabilir. Bir örnek ile açıklamak gerekirse; akım, normalde açık kontaklı anahtardan değil de normalde kapalı olan bir elemandan geçer. Butona basılarak NA kontaklı olan anahtar, NK konuma gelir ve akım geçişi sağlanır. Butona yeniden basıldığında ise kontak açılacağından dolayı akım geçişi de duracaktır.
    • Butonlarda kontak, akütatör ya da operatör, ampul bloğu, kalıcı, anlık, nominal çalışma akımı ve nominal termal akımı gibi terimler sıklıkla karşımıza çıkar. Buton yapısını oluşturan bu terimlerin bilinmesi hem sürecin işleyişi hem de operatörün doğru kararlar alarak sürece müdahale edebilmesi bakımından önemlidir.
    • Kontak: Anahtarın devreyi kapatan ya da açan iletken kısmı olarak bilinir. Normal konumunda açık durumdaysa “normalde açık”, devrenin kapandığı durumlarda ise “normalde kapalı” olarak belirtilir. Butona uygulanan kuvvet, kontak konumunu tam tersi olarak değiştirir. Kalıcı tip butonlarda basınç kalktığında kontakların durumu değişmezken, ani temaslı butonlarda basınç kalktığında kontak konumu da değişecektir. Ayrıca kontağı içeren ve buton ya da sinyal lambasının arka kısmına tutturulmuş olan kontak bloğu bölümü de bulunmaktadır.
    • Akütatör (Operatör): Operatör mekanizması olarak da bilinen bu bölüm, seçici anahtar düğmesi ve buton kafası gibi kısımları kapsar. Operatörün dokunması ile çalışan buton bölümüdür.
    • Ampul bloğu: Genellikle ışıklı buton modellerinde kullanılan, sinyal aldığında ampulün çalışmasını sağlayan bölümdür.
    • Kalıcı: Basma eyleminin ardından kontak konumunu koruyan devre olarak bilinir.
    • Anlık: Basma eyleminden sonra el çekilene kadarki süre boyunca kontak konumunu korur, elin çekilmesinin ardından eski konumuna geri dönen devredir.
    • Nominal termal akım / Nominal çalışma akımı: Butonun AC uygulamalarda dayanabileceği akım değeri nominal termal akım, AC uygulamalarında verilen gerilim değerinde butonların dayanabileceği akım değeri ise nominal çalışma akımıdır.
  • Buton Çeşitleri Nelerdir?

    • Elektrikli cihazların ya da makinelerin önceden belirlenmiş olan sürece uygun şekilde çalışmasını sağlayan buton modelleri yapılarına, çalışma şekillerine ve tasarımlarına göre çeşitlere ayrılır. Bu ürünlerin kullanım alanları da sahip oldukları özelliklere göre farklılık gösterir.
    • Normalde açık kontaklı buton, normalde kapalı kontaklı buton, çift yollu buton ve ortak uçlu buton yapılarına göre buton çeşitleri içerisinde yer alır. Çalışma şekillerine göre butonlar ise kalıcı ve ani temaslı buton olarak belirtilebilir.
    • Bunların yanı sıra malzeme yapılarına göre sert plastik ve metal buton, tasarımlarına göre ise mandal buton, mantar buton, yaylı, işaretli ve ışıklı buton, iletici ve seçici butonlar, mini buton, kumanda butonları, dokunmatik butonlar, anahtarlı buton ve kumanda butonları gibi pek çok çeşit bulunur. Sarı, kırmızı, yeşil, mavi, beyaz ve siyah gibi pek çok renkte kullanıcıya sunulan bu buton modelleri ile yüksek performansta verimli ve güvenli kullanımlar sağlanabilir.
    • Mandal Buton: Üzerinde bulunan mandal aracılığı ile kontak konumunun değiştirilebilmesini sağlayan butonlardır.
    • Mantar Buton: Geniş basma yüzeyi ile ergonomik kullanım sağlayan bu buton modelleri genellikle acil durum kontrolü gibi durumlarda tercih edilir.
    • Yaylı Buton: Push buton, aç kapa buton ve bas bırak buton isimleriyle de bilinen yaylı butonlar, buton halkası ile aynı yükseklikte tasarlanmış olmasıyla yanlışlıkla basmaları önler. Kullanımı için operatör yüzeyine direkt olarak basılması gerekir.
    • İşaretli Buton: Üzerinde start ya da stop, ok ve zil gibi çeşitli işaretler bulunan buton modelleridir. Bu ürünlerin kullanımı, üzerinde yer alan baskı işaretlerine göre belirlenebilir.
    • Işıklı Buton: En sık tercih edilen buton modellerinin başında gelen ışıklı butonlarda hem basma hem de ışık fonksiyonu bir arada toplanmıştır. Bu özelliği ile kullanıcıya maliyet kazancı imkanı sunarken, aynı zamanda kullanıldığı alanda yer tasarrufu da sağlamaktadır.
    • Seçici Buton: Üzerinde bulunan mandal aracılığı ile pozisyon seçimi olanağı sağlayan butonlardır. Seçici butonlarda pozisyon 0-1 ya da 1-0-2 şeklinde olabileceği gibi bu ürünler dönüşlü, kalıcı ve yaylı özelliklerde olabilir.
    • Kumanda Butonu: Genellikle iki yollu buton modellerini içerisinde bulunduran kumanda butonları aynı anda hem başlama hem de durdurma işlemini yapabilir. Bu ürünlerde NA ve NK kontaklar bulunur. Butona baskı uygulandığında NK kontaklar açılır, NA durumda olan kontaklar ise kapanır. Kumanda butonları, stop ve start butonu olarak kullanılabilir.
    • Kapasitif Buton: Dokunmatik özellikte tasarlanmış olan ve tekrarlı işlerde sıklıkla tercih edilen buton modelleridir. Bu ürünlerin kullanımı için fiziksel güce ihtiyaç yoktur. Ayrıca yağ ve su geçirmez yapıları sayesinde dış mekanlarda uzun çalışma ömrü sunar.
    • Anahtarlı Buton: Güvenlik ile ilgili durumlarda makine ve kullanıcını güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan butonlardır. İstenilen konuma getirilen buton, anahtar ile kitleneceği için serbest bırakıldığında yeniden eski konumuna dönmez. Eski konumuna dönmesi için anahtarın yeniden çevrilmesi gerekir.
    • Acil stop Butonu: Acil durum stop mekanizması ile donatılmış olan bu buton modelleri genellikle kırmızı renkte tasarlanmış olup, tehlikeli durumlarda acil durdurma işlevinde kullanılır.
    • Dokunmatik Buton: Akıllı elektriksel algılama özelliğine sahip olan dokunmatik butonlar, genellikle ışıklı özellikte tasarlanmıştır. Kullanıcıya el temasıyla hızlı ve hatasız kullanım olanağı sunar.
    • İkiz Buton: NA ve NK iki kontağı bir arada bulunduran butonlardır.
  • Buton Aksesuarları Nelerdir?

    • Buton kullanımının kolaylaştırılması ve alınan verimin arttırılmasının yanı sıra eksik ya da arızalı buton parçalarının değiştirilerek butonun yeniden kullanılabilir hale getirilebilmesi için yardımcı ekipman ve aksesuarlara ihtiyaç duyulur. Buton kullanımında büyük önem arz eden buton aksesuarları, özelliklerine ve kullanım amaçlarına göre gruplara ayrılır. Bunlar içerisinde ise buton başlıkları, ampulleri, lensleri ve aparatları yer alır.
    • Buton başlıkları, butonların üst kısmında bulunan mekanizmada kullanılan aksesuarlar olup, genellikle arıza durumlarında ya da yenileme ihtiyaçlarında yedek buton başlığı olarak tercih edilir. Butonların iç mekanizmasında yer alan ve aydınlatma sağlayan kısımda buton ampulleri kullanılır. Bu ürünler, ışık rengi ve gerilim değerleri göz önünde bulundurularak seçilir. Buton lensleri, kullanımları bakımından buton düğmesi üzerine takılan, farklı renk ve boyutlarda üretilen aksesuarlardır. Buton aparatları ise buton rozet, buton kutusu, buton düğme, etiket ve kapaklardan oluşan ürünleri içerir.
    • Tüm bu aksesuar modelleri, uyumlu oldukları butonlar ile birlikte kullanılır. Böylece arıza, hata, yenileme ve güncelleme gibi durumlara buton değişimine gerek kalmadan yalnızca ihtiyaç duyulan buton aksesuarı tercih edilerek kullanıma devam edilebilir.
  • Butonlar Nerede Kullanılır?

    • Kullanım alanları bakımından butonlar oldukça geniş bir alanı kapsar. Bu ürünler gündelik hayatımızda karşımıza çıkabileceği gibi, ticari ve endüstriyel alanlarda da bir sürecin başlatılması ve takibinde sıklıkla tercih edilen önemli ürünlerdir. Gündelik hayatımızda telefon, hesap makinesi, bilgisayar, mutfak aletleri ve asansörlerin hareket tuşları olmak üzere pek çok alanda yer alır. Endüstriyel ve ticari alanlarda ise genellikle makinelerin kontrolünde ya da bir yazılımın, önceden belirlenmiş bir sürecin işlemesi ve kontrol edilmesinde sıklıkla kullanılan kontrol mekanizmalarıdır.
    • Buton renkleri, kullanım alanları hakkında kullanıcıya bilgi verir. Her renk farklı bir anlama gelir ve operatör sistem kontrolünü buna uygun olarak gerçekleştirilir. Butonlar genellikle kırmızı, mavi, sarı, yeşil, beyaz ve siyah renkte karşımıza çıkar. Kırmızı renkteki butonlar acil durumu bildirip durdurma butonu olarak kullanılırken, yeşil renk butonlar durumun normal olduğunu bildiren start butonlarıdır. Anormal durum olduğunu ifade eden sarı renk butonlar, anormali durumunun ortadan kaldırılması için kullanılır. Mavi renk genellikle reset fonksiyonudur ve zorunlu durumlarda harekete geçirilmesi beklenir. Siyah ve beyaz butonlara ise tanımlanmış belirli anlamlar bulunmamaktadır. Bu renkteki butonlar genel kullanımlı olup, acil durumlar haricinde stop ve start fonksiyonlarında tercih edilir.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.