Ölçü Aletleri Nedir ve Ne İşe Yarar?

29 Nisan 2023

Ölçü aletleri, belirli bir şeyi ölçmek için kullanılan ve gerekli hesaplamaları yapabilmemizi sağlayan aletlerdir. Kısa zamanda ve pratik bir şekilde her alan için ölçüm yapabilir, rahat kullanım sağlayabilirsiniz. Birçok çeşidi olup, her birinin ayrı özellikleri bulunur. Hepsi ayrı şeyleri ölçmeye yarayıp, dijital olanları ya da lazerli olanları gibi birçok çeşidi bulunur. Multimetre, takometre, turmetre, voltmetre, mikrometre, menzil bulucu, lazer metre, ışık ölçer, kalınlık ölçer, direnç ölçer, kablo takip, inşaat lazeri, cetvel, metre, kumpas, komparatör, güneş enerjisi ölçer, ağırlık ölçer, terazi, nem ölçer, ses ölçer çeşitleri olup, birkaçının ne işe yaradıklarından sizlere bahsedeceğiz. O zaman hemen ölçüm aletleri nelerdir anlatmaya başlayalım başlayalım.

Ölçü aletlerinin belirli bir sınıflandırması bulunmaktadır. İlerleyen teknoloji ile yeni nesil ölçü aletleri çıkmıştır. Daha kolay ve kesin çözümler sağlarlar. Bunların sınıflandırması; kaydedici, toplayıcı, analog ve dijital ölçü aletleri olarak belirlenmiştir. Bu şekilde aralarında özelliklere göre ayrılmıştır. Kaydedici olanlar; ölçüm yaptığınız alanların değerlerini kaydeden aletlerdendir. Bir kağıda değerleri geçirerek kaydedici özelliğini kullanılır. Kalp atışları, deprem gibi olaylarda kayıt cihazları kullanılmaktadır. Toplayıcı olanlar, bütün değerleri toplayarak kaydeden bir alettir. Elektrik sayaçları gibi birçok alanda kullanılır. Analog; kadranlı ve ibrelilerdir. Ölçülecek olan değere göre kadran taksimatlandırılmış olup, sürekli değişim gösteren büyük ölçümler de sağlamış olduğu kolaylıklardır. Dijital olanlar, sayısal olarak çalışan ölçü aletlerindendir. Ölçülen alanın büyüklüğünü ekranlarının üzerinde rakamlar ile gösterirler. Ölçü aleti kullanımı bu şekilde olup, işlerinizi kolayca halletmenizi sağlar.

Unit Multimetre

Ölçü Aletleri Nedir ve Ne İşe Yarar?


Multimetre; akım ve gerilimleri ölçmeye yarayan bir alettir. Cihazlar üzerinde ölçüm yapma işlemine yaramaktadır. Voltmetre; Devrenin herhangi iki noktası arasında oluşan potansiyel farkı ölçme işlemini yapar. Gerilimi ölçerek çalışmaktadır. Işık ölçer; ölçüm yapma işlemini yarayan herhangi bir cihazdan biridir. Soğurma ve dağılma gibi etkileri saptamaya yaramaktadır. Takometre; arazinin yüz ölçümünü hesaplayan ve planını yapmayan yarayan bir alettir. Dakika hassasiyetine sahip olup, yatay veya dikey açı ölçümleri yapmaktadır. Ampermetre; bir iletken üstünden geçen elektrik akımlarını ölçme işlemini yapmaktadır. Açı ölçer, açıları ölçmeye yarayan bir alettir. Cetvel, birçok alanda kullanılır. Belirli küçük mesafeleri ölçmeye ve çizim yapmak için kullanılmaktadır. Kumpas; sürgülü bir alet olup, iki çenesi arasında kalan kısmı ölçmeye yaramaktadır.

Bunlar gibi daha birçok ölçü aletleri bulunmaktadır. Avantaj olarak en kullanışlı olan dijitallerdir. Verilen değerleri ekranında gösterdiği için herhangi bir yanlışlığa yer bırakmazlar ve hata vermeden çalışlar. Aynı zamanda enerji açısından da sarfiyatları çok azdır. Mekanik açıdan da arıza yapmadan çalışmaya devam ederler. Oluşan elektromanyetik alanlarda etkilenmeden ölçüm yapabilirler. Analog ölçü aletleri genel olarak daha uygun fiyatlıdır. Fakat mekanik arıza oranları yüksektir. Bakım ve onarım işlemleri kolay olup, dijital kadar hızlı bir sonuç vermez. Ölçü aletleri bu şekilde birbirlerinden ayrılmaktadır.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.