LED ve OLED Arasındaki Farklar Nelerdir?

31 Temmuz 2023

LED ve OLED denilince direkt TV teknolojisi akla gelmektedir. İkisi de yüksek görüntü kalitesi sunmak için geliştirmişlerdir. Aralarındaki asıl temel fark görüntü kalitelerini seviyeleri ile ortaya çıkmaktadır. LED için en iyi tanım SSL teknolojisidir. OLED ise elektronlar arasında sıkıştırılmış karbon bazlı ince organik katmanı oluşturmaktadır. OLED halk arasında genellikle organik led olarak bilinmektedir. Her iki kategori içinde birden fazla televizyon modeli bulunmaktadır. OLED TV modelleri daha yeni olduğu için LED TV modellerine göre daha az bulunur bir özelliktir.

Led TV çeşitleri


LED TV Nedir?


Aslında LED TV bir LCD çeşididir. LCD panel bir TV görüntüsünü oluşturan renkli küçük noktaları içeren piksellerden oluşmaktadır. Bu pikseller direkt gözle görünmezler ve ışığa ihtiyaçları vardır. LCD panel ise görüntünün oluşumunda bazı aşamalarda ışığı kapatır ve bazıların da ise içinden geçmesine izin verir. Sonuç olarak LCD panelin arkasından gelen aydınlatma panelden geçerek görüntünün oluşmasını sağlamaktadır. LED TV içinde en iyi tanım paneli arkadan gelen led ile aydınlatmasıdır. Artık neredeyse her televizyon arka aydınlatma için LED aydınlatması kullanmaktadır. Tasarruf konusunda led teknolojisi oldukça başarılı olduğu için LED TV modelleri de daha az güç sağlayarak enerji tüketimine katkı sağlamaktadır. Böyle olunca kullanıcıların daha çok tercih edilmesine sebep olmaktadır. Fakat TV teknolojisi için 3 farklı led seçeneği mevcuttur ve her seçenekte farklı özellikler ortaya çıkmaktadır. Arka aydınlatmanın türü ve karmaşıklığı, görüntü kalitesini etkilemektedir. Bu noktada mutlaka led türüne dikkat edilerek bir tercih yapılmalıdır.

Direct Lit LED

Ekran aydınlatmasında bu tip aydınlatma ekranın tamamına az sayıda bulunan LED ızgarası ile sağlamaktadır. Bu ledler bağımsız olarak kısılamamaktadır ve bu yüzden açık ve koyu renklerin arasındaki kontrast çok fazla kaliteli değildir.

Edge Lit LED

Edge lit TV modelleri ekranın yanlarında, altında ve üstte ve altta veya sadece alt kısımda olacak şekilde LED dizileri kullanmaktadır. Işık kılavuzları daha düzgün bir kalite elde etmek için ekran arkasında dağıtır ve yönlendirir. Bu modeller Direct lit TV modellerine göre daha ince yapıdadırlar. Bazı modellerinde resim parlaklığını ayarlamak için kare karartma kullanılmaktadır. Bazen de gerektiğinde belirli alanlar için yerel karartma tercih edilmektedir. Bu bahsedilen özellik TV ayarları içerisinde bulunur ve ‘’frame dimming ve local dimming’’ olarak geçmektedir.

Full Array LED

Bu led modeli genellikle üst düzey TV’lerde tercih edilmektedir. Bu led tipinde yerel karatma ve full array adı verilen gelişmiş bir aydınlatma türü kullanılmaktadır. FALD olarak da bilinen bu LED modeli arka aydınlatma ile ekranın tamamına kaplamaktadır. Fakat kullandıkları fazla sayıda LED ile çok daha kaliteli sonuçları vardır.

Oled ve Led TV modelleri


OLED TV Nedir?


Organik led olarak bilinen OLED modelleri LED TV seçeneklerinde bulunan aktarıcı sıvı kristallere göre oled piksel yayıcı kullanmaktadır. Elektrikle beslendiklerinde tek bir diyottan hem ışık hem de renk üretilme özellikleri mevcuttur. Bu özellikleri sayesinde LED TV lerdeki gibi arka aydınlatmaya ihtiyaç duymayan OLED TV’ler siyah renk konusunda çok fazla seçenek sunmaktadır. Ekran özellikleri olarak oldukça ince olan OLED TV’lerin en büyük avantajı her pikselinin kendi parlaklığını ve gücünü güç kaynağında almasıdır. Teknoloji sayesinde OLED ekran telefon modelleri de piyasa içerisinde oldukça talep gören ürünlerdir. Oled monitör seçenekleri ise Gamer ve Yayıncılar için önemli bir seçenektir. Yapı olarak neredeyse yuvarlanabilir olacak kadar ince bir yapıya sahip olmaları da dikkat çekmektedir.

Oled teknolojisi


Hangi Teknoloji Daha İyi? LED mi OLED mi?


Bu aşamada her zaman kullanım amacı ve alanı önem taşımaktadır. Kendi zevk ve alışkanlıklarınıza uygun olan karar en doğru olan olacaktır. Teknolojini gelişmesi ile beraber her alanda yenilikler meydana gelmektedir. Bu noktada ise OLED TV’ler LED TV modellerine kıyasla çok daha geniş özelliklere sahiptirler. Yapı olarak daha hafif, incedirler. Enerji tüketimi içinde her zaman LED TV lere göre çok daha az tüketim sağlayan OLED TV çeşitleri oldukça tasarrufludurlar. Kaliteli görüş açısı ve yüksek verimlilik ile OLED TV teknolojisi çok daha ön planda tutulmaktadır. Fakat canlı renkleri seven kullanıcılar için LED TV modelleri çok daha iyi bir tercih olacaktır. LED TV’lerin neredeyse yok denilecek kadar az piksel yanması ile kullanım ömürleri de oldukça uzun ve verimlidir. Kullanım alanı da oldukça önemli olduğunda her iki model içinde odanın metrekaresi önemli bir konudur. Genellikle tercih edilen 4K OLED TV modeli yüksek verim sağlamaktadır. Bunun dışında 65 in. OLED TV ile Android LED TV modelleri de çok fazla tercih edilen televizyonların içerisinde yer almaktadır.
Sadece birkaç özellik ile en iyi teknolojiye karar vermek çok doğru bir yol olmayacağından tercih edeceğiniz her modelin belli özelliklerine dikkat edilmelidir. LED TV ve OLED TV arasındaki farklar direkt kullanıcın beğenisine sunulan özelliklerdir. Kendi zevk ve tercihlerinize uygun olan TV modeli her zaman sizin için en kaliteli izleme keyfini sağlayacaktır.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.