Ev Dekorasyonunda Avize Nasıl Takılır?

24 Ekim 2023

Ev dekorasyonunda aydınlatma, mekanın atmosferini büyük ölçüde etkileyen önemli bir unsurdur. Aydınlatma seçenekleri arasında özellikle avizeler hem işlevsel hem de estetik açıdan dikkat çeken bir seçenektir. Ancak, avize kurulumu dikkatli ve doğru bir şekilde yapılması gereken önemli bir işlemdir. Bu blog yazısında, avize nasıl takılır konusunda sizlere rehberlik edeceğiz!


Avize İhtiyaçlarınızı Belirleyin


İlk adım, mekanınıza ve dekorasyon tarzınıza uygun bir avize seçmek olmalıdır. Avize montajı yapmadan önce, ihtiyaçlarınızı ve tercihlerinizi belirlemeniz önemlidir. Hangi odaya bir avize bağlamak istiyorsunuz? Aydınlatma ne kadar parlak olmalı? Avize tarzınız ve dekorasyonunuz ne yönde? Bu soruları yanıtlayarak, doğru avizeyi seçmek için ilk adımı atmış olacaksınız.

Mekanın Boyutu: Odanın büyüklüğü, avize boyutunu belirler. Büyük bir salona küçük bir avize takma avizeyi sönük gösterebilir, küçük bir oda için ise büyük bir avize mekanı daraltabilir.

Dekorasyon Tarzı: Evinizin tarzına uygun bir avize seçmek önemlidir. Genel dekorasyona uyumlu bir avize seçerek, dekorasyonunuzu tamamlayabilirsiniz. Örneğin, modern bir dekorasyonda ağır bir avize garip durabilir. Tabii yine de bu durum görecelidir.

Aydınlatma İhtiyacı: Avize seçerken estetik görünüm dışında işlevselliği de ön plana almak gerekir. Odanın aydınlatma ihtiyacını değerlendirerek bir avize seçilmelidir. Odada sadece dekoratif bir aydınlatma mı istiyorsunuz, yoksa daha fazla işlevselliğe mi ihtiyaç duyuyorsunuz?

Avize İhtiyaçlarınızı Belirleyin


Tavan Yapısına Göre Avize Montajı


Avizenin montajı, tavan yapısına göre değişebilir. Asma tavan mı kullanıyorsunuz yoksa alçıpan tavan mı? Bu, montaj yöntemini etkiler. Ayrıca, avize stilinizi ve boyutunu odanızın özelliklerine uygun olarak seçmelisiniz.


Alçıpan Tavana Avize Montajı


Alçıpan tavana avize montajı, dikkat gerektiren bir işlemdir. Alçıpan tavanlar, metal profiller üzerine monte edilen alçı levhalardan oluşur. Dolayısıyla, avizenin ağırlığına uygun bir kanca veya avize montaj aparatı seçmek kritik bir adımdır. Alçıpan tavana avize nasıl takılır? Birlikte inceleyelim.

Alçıpan avize montajı için, alçıpanın üzerinde işaretleme yaparak işleme başlayabilirsiniz. İşaretlediğiniz yere matkap yardımı ile bir delik açın. Deliğin içine dübel yerleştirin ve dübeli vida ile alçıpana sabitleyin. Avizenin kancasını veya montaj aparatını vidaya takın ve sonrasında avizeyi, avize takma aparatı üzerine asın. Kabloları da elektrik tesisatına bağlayarak, avize elektrik bağlantısı ile işlemi sonlandırın.

Alçıpan asma tavana avize nasıl takılır bunu en kısa yoldan anlatmaya çalıştık fakat alçıpan tavana avize montajı sırasında dikkate almanız gereken önemli noktalar vardır. Avizenin ağırlığına uygun bir kanca veya montaj aparatı seçmeye özen gösterin. Montaj yapacağınız noktayı seçerken alçıpanın sağlam bir bölgesini hedefleyin ve çatlak olup, olmadığına bakmayı unutmayın. Dübel ve vida kullanırken fazla kuvvet uygulamamaya dikkat edin; alçıpanın zarar görmesini önlemek için nazik olun. Avizenin kablolarını elektrik tesisatına bağlarken, bir elektrikçiden yardım almanız daha güvenli olacaktır. Ayrıca, avizenin montaj yeri için alçıpanın ortasını tercih etmek, avizenin daha dengeli durmasını sağlayabilir.

Ağır avize nasıl takılır bu çok önemlidir. Ağır avizeler için, özellikle özel olarak tasarlanmış çelik veya dökme demir montaj aparatlarını kullanmanız önemlidir. Bu malzemeler avizenin ağırlığını güvenle taşıyabilirler. Bu nedenle, avizenin ağırlığını ve tavan yapısını dikkate alarak uygun bir montaj aparatı seçmeye özen gösterin.

Alçıpan Tavana Avize Montajı


Köpük Tavana Avize Nasıl Takılır?


Köpük tavanlar, genellikle alçıpan tavanlar gibi metal profiller üzerine monte edilir. Dolayısıyla, köpük tavana avize montajı için izlenen adımlar, alçıpan tavana avize montajına neredeyse birebir benzerlik gösterir. Köpük tavana avize nasıl takılır? Öğrenelim.

Avizenin montaj yeri için köpük tavan üzerinde işaretleme yapın. İşaretlediğiniz yere matkap ile bir delik açın. Delik içerisine dübel yerleştirerek, tavana sabitleyin. Avizenin kancasını veya aparatını vidaya takarak avizeyi asın. Montaj yapacağınız noktayı seçerken köpük tavanın sağlam bir bölgesini belirleyin. Delik açarken tavana zarar vermemeye çalışın. Montaj işleminden sonra, avize kablo bağlantısı güvenli bir şekilde yapın ve avizenin sağlamlığını kontrol edin.

Köpük Tavana Avize Nasıl Takılır

Asma Tavana Avize Nasıl Takılır?


Asma tavana avize bağlama, normal bir tavana avize montajına göre biraz daha karmaşık bir işlemdir. Bunun sebebi ise asma tavan arasındaki boşluktur. Asma tavanın arkasındaki boşluk, avize montajını gizlemek için kullanılabilir. Peki, asma tavana avize nasıl takılır?

・ Avize takmadan önce, sigorta kutusundan elektriği kesmeyi unutmayın. Bu, montaj sırasında ve bağlantı yaparken elektrik çarpmasını önleyecektir.

・ Asma tavanın altındaki elektrik kablolarını tespit edin. Bu kablolar genellikle asma tavanın merkezine yakın bir konumda bulunur.

・ Kahverengi kabloyu faz, mavi kabloyu ise nötr kabloyla eşleştirerek kabloları bir elektrikçi bandı ile güvenli bir şekilde birleştirin. Avize kablo renkleri anlamlarını bilmek bu işlemi çok daha kolaylaştıracaktır.

・ Avize kablosu ile asma tavanın altındaki elektrik kablolarına birbirlerine bağlayın ve bağlantıları sıkıca yapın.

・ Avize montaj aparatını sabitlemek için aparatın arkasındaki vidaları sıkıca, sıkarak aparatı sabitleyin.

・ Tavana avize montajı son aşamasında avizeyi montaj aparatına takın ve avizenin kablolarını, montaj aparatının kablo bağlantılarına ile sağlayın. İşlem tamamlandığında elektriği açın ve avizenin çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Eğer ışıklar yanıyorsa, işlem başarıyla tamamlanmış demektir.

Asma tavana avize takarken, asma tavanın arkasındaki kabloları ve aparatı hasar vermemeye özen gösterin. Montaj aparatının sağlamlığını kontrol edin ve avizenin ağırlığını güvenle taşıyabilecek bir aparat kullanmaya özen gösterin. İşlem sonrasında elektriği açmadan önce, tüm bağlantıların düzgün olduğundan emin olun.

Asma Tavana Avize Nasıl Takılır


Avize Montajı İçin Gerekli Malzemeler ve Araçlar


Avize montajı için gerekli malzeme ve araçlar bulunur. Avize bağlantısı sırasında gerekli malzemeleri kullanmak işlerin hızlanmasına ve doğru şekilde tamamlanmasına yardımcı olur.

Avize: Avize montajı için elbette bir avizeye ihtiyacınız olacak. Avize modelleri arasından istediğininiz avizeyi seçerek başlayabilirsiniz. Eğer avizenin kendi montaj aparatı yoksa, ayrıca bir montaj aparatına da ihtiyaç duyabilirsiniz.

Elektrikçi Bandı: Elektrikçi bandı, kabloları düzgün bir şekilde bir arada tutmak ve avize kablo uçları izole etmek için kullanılır. Lamba kablo bağlantısı için de elektrikçi bandı gereklidir.

Kalem: Kalem, montaj işlemi sırasında ölçüm yapmanız gereken yerleri işaretlemek için kullanışlıdır. Tavana avize nasıl takılır ve avize tavanın neresine takılır gibi sorular için kalem ile önceden işaretlemek, montaj sırasında kolaylık sağlar.

Güvenlik Gözlüğü: Göz güvenliği için güvenlik gözlüğü kullanmanız, olası yaralanmalardan gözlerinizi korumanıza yardımcı olur.

Tornavida: Tornavida, avize montaj aparatını tavana veya duvara sabitlemek için kullanılır.

Matkap: Matkaplar, duvar veya tavana delik açarken kolaylık sağlayan en önemli araçlardır. Matkap kullanmak işlerinizi daha sağlam ve daha çabuk yapmanıza olanak sağlar.

Merdiven: Tavana monte avize modelleri için yüksek yerlere ulaşmanıza yardımcı olacak bir merdiven gerekebilir. Merdivenin yüksekliği, monte edeceğiniz yerin yüksekliğine uygun olmalıdır.

Bu malzemeler ve araçlar, avize montaj işlemi için gerekli olan temel öğelerdir. Herhangi bir montaj işlemine başlamadan önce, güvenlik gözlükleri ve elektrikçi eldivenleri gibi kişisel koruyucu ekipmanları kullanmanız güvenliğiniz açısından önemlidir.

Avize Montajı İçin Gerekli Malzemeler ve Araçlar


Avize Montajının Temel Adımları


İç mekanların aydınlatmasını tamamlayan ve dekoratif bir unsur olan avizeler, bulunduğu odaya zarif bir atmosfer katar. Ancak, bir avizenin montajı özen gerektiren bir işlemdir ve doğru bir şekilde yapılmalıdır. Şimdi, adım adım avize montajının temel adımlarını öğrenerek ve montajı kendinizin yapabilmesi için birkaç püf noktasını keşfedeceksiniz. Güvenlik önlemlerini ve doğru ekipmanları kullanarak, avizenizin harika görüneceğinden emin olabilirsiniz. İşte sizin için tavana avize nasıl bağlanır? anlatıyoruz!

Güvenlik Önlemleri: Avize montajına başlamadan önce, elektriği kesmek ve gerekli kişisel koruyucu ekipmanları kullanmak çok önemlidir. Elektrik çarpmalarını önlemek için elektriği kapatın ve elektrikçi eldiveni ile güvenlik gözlüğü kullanın.

Avize Yerinin Belirlenmesi: Avize seçimi, avize yerinin belirlenmesinde büyük rol oynar. Seçiminizi tavana yapışık avize modellerinden yapabilirsiniz. Veya sarkıt avize seçeneklerine göz atabilirsiniz. Seçiminizi yaptıktan sonraki ilk adım, avizenizin hangi odada veya hangi bölgeye monte edileceğini belirlemektir. Avizenin yeri, odanın aydınlatma gereksinimlerine ve tasarımına göre seçilmelidir. Eğer hali hazırda bir avize var ise avize nasıl sökülür, öğrenmeli ve avizeyi söktükten sonra işleme devam edilmelidir.

Tavan Tipine Göre Montaj Aparatının Seçimi: Tavan tipi montaj aparatını ve montaj yöntemini etkiler. Avizenin ağırlığına ve tavan tipine uygun bir montaj aparatı seçmelisiniz.

Elektrik Bağlantılarının Kesilmesi: Avize montajı için elektrik bağlantılarını kesmek gereklidir. Sigorta kutusundan elektriği kapatın ve bağlantıları kesmek için elektrik akımını kontrol edin.

Montaj Aparatının Tavana Sabitlenmesi: Montaj aparatını tavana sabitlemeden önce, tavanın üzerindeki deliklerin yerlerini işaretleyin. Daha sonra montaj aparatını tavana vidalarla veya uygun montaj yöntemiyle sabitleyin.

Kablo Bağlantılarının Yapılması: Avize montajı için öncelikle avize kabloları nasıl bağlanır bunu öğrenelim. Avizenin kablo bağlantılarını yapmak için, avizenin kablo uçlarını tavanın elektrik bağlantılarına bağlayın. Kabloların renklerini (genellikle kahverengi ve mavi) eşleştirin (faz ve nötr). Bu adımda bir elektrikçi bandı kullanabilirsiniz.

Avizenin Montajı: Montaj aparatına bağlanan kablolara sahip avizeyi, montaj aparatına takın ve kilitleme mekanizmasını kullanarak sabitleyin.

Ampul Takma: Ampul takma işleminde avize tasarımına dikkat edin. Daha sonra avizeyi test edin, ampullerin düzgün çalıştığından emin olun. Eğer duy değiştirme ihtiyacınız olursa, duya göre ampul seçimi yapmalısınız.

Elektrik Bağlantılarının Kontrolü: Bağlantıları tekrar kontrol edin ve elektriği açmadan önce avizenin tüm bileşenlerinin düzgün bağlandığından emin olun. Tüm kontroller tamamlandığında, sigorta kutusundan elektriği açın ve avizenin çalışıp çalışmadığını test edin. Işıklar düzgün bir şekilde yanıyorsa, montaj işlemi doğru bir şekilde tamamlanmış anlamına gelir.


Avize Montajı İçin İpuçları


Avize montajı, dikkat ve sabır gerektiren bir işlemdir. Birazdan vereceğimiz ipuçları, işlemi daha verimli ve güvenli hale getirmenize yardımcı olacaktır. İşlemleri dikkatlice yaparak, avizenizin hem estetik hem de işlevsel olarak kullanılmasını sağlayabilirsiniz.

Montaj Kılavuzunu İnceleyin: Avizeyle birlikte gelen montaj kılavuzunu dikkatlice okuyun. Avize nasıl monte edilir? Sorusunun cevabı, kılavuz içerisinde mutlaka yer alır. Üretici tarafından sağlanan talimatları takip etmek, montaj işlemini kolaylaştırır.


Çalışma Alanını Aydınlatın: El feneri veya başka bir ışık kaynağı ile işlem yapacağınız alanı iyi bir şekilde aydınlatarak, montaj işlemini daha net bir şekilde yapabilirsiniz.


Kablo Düzeni: Kabloları düzgünce düzeltmek ve gerektiğinde elektrik bandı veya kablo klipsleri kullanmak, karmaşayı önler ve daha temiz bir sonuç sağlar. Avizenin montaj aparatına takmadan önce kablo uzunluğunu doğru ayarlayın. Bu, kablo karışıklığını önleyecektir.


Araçları Hazır Tutun: Tornavidalar, matkap ve diğer araçları hazır bulundurun. İşinizi daha hızlı hale getirir ve araçları kaybetme riskini azaltır.

Avize Montajının Temel Adımları


Avizeyi Duvara Sabitleme Teknikleri


Avizeyi duvara sabitlemek için kullanılan iki ana teknik vardır. Bunlardan bir tanesi avize çengeli ile yapılır. Diğeri ise duvar plakası ile yapılmaktadır.

Çengelli Montaj

Çengelli veya kancalı montaj, avizenin duvara bir kancaya asıldığı en yaygın yöntemlerden biridir. Avize duvara, avize çengel yardımı ile asılır ve bunun için izlenmesi gereken adımlar vardır. Hadi, beraber tavan kancası nasıl takılır ve avize kancaya nasıl asılır bakalım. İlk olarak, avizeyi asmayı planladığınız yeri işaretleyin. Ardından, işaretli yere uygun boyutta bir delik açın ve bu deliğe uygun bir dübel yerleştirin. Dübelin üzerine sağlam bir kanca takın ve avizeyi bu kancaya asın. Avize çengeli nasıl takılır öğrendik. Peki, çengelsiz avize nasıl takılır?

Duvar Plakalı Montaj


Duvar plakalı montaj, avizenin duvara vidalandığı bir tekniktir. Aynı zamanda bu teknik, kancasız avize montajı tekniğidir. Çengelsiz bir avizeyi takmak için, avizenin montaj talimatlarını izleyin, montaj braketini veya plakasını duvara veya tavana sabitleyin, elektrik bağlantısını yaparken güvenliği sağlayın, avizeyi takın ve son ayarlamaları yaparak elektriği açın.

Avizeyi Duvara Sabitleme Teknikleri

Farklı Avize Modellerinin Montajı


Farklı avize modellerinin montajı, mekanların dekorasyonunda görsel bir etki yaratmak için önemli bir adımdır. Avizeler hem aydınlatma işlevine sahip hem de estetik açıdan çeşitlilik gösteren dekoratif aydınlatma ürünleridir. Bu nedenle, farklı avize modelleri için montaj süreçleri de çeşitlilik gösterir. Her bir avize türü, duvar, tavan veya özel montaj gereksinimlerine sahip olabilir ve montaj talimatları da değişiklik gösterebilir.

Led Avize Nasıl Takılır?


Led avize modelleri, led teknolojisi kullanılarak üretilen avizelerdir. Led teknolojisi ise enerji tüketimi az, enerji verimliliği yüksek bir teknolojidir. Led avize nasıl takılır? Soruları kafa karıştırıyor olabilir. Fakat led avize montajı, normal avize montajından pek bir farklılık içermez. Led avize nasıl bağlanır, en kısa yoldan adımları inceleyelim.
Led avizenizi takmak için öncelikle avize içerisinden çıkan montaj talimatlarını dikkatlice inceleyin ve ardından elektriği kesin. Duvar veya tavan yüzeyini hazırlayın, elektrik bağlantısını yapmak için gerekli önlemleri alın. Avizeyi bağlayacağınız yerde delik açın ve montaj aparatını deliğe sabitleyerek, avizeyi aparata asın. Ayarlamaları yaparak düzgün bir şekilde dengeleyin ve son olarak elektriği açarak led avizenizi kullanmaya başlayın. En kısa şekilde ledli avize nasıl bağlanır, anlattık. Daha detaylı bir anlatım için “LED AVİZE MONTAJI NASIL YAPILIR?” adlı blog yazımıza göz atabilirsiniz. Bir diğer merak edilen soru ise sarkıt avize nasıl takılır? İnceleyelim!

Led Avize Nasıl Takılır


Sarkıt Avize Nasıl Takılır?


Sarkıt avize, tavandan aşağı sarkan bir aydınlatma armatürüdür. Genellikle bir veya daha fazla ampul içeren bir gövdeye ve bu gövdeden aşağı sarkan bir veya daha fazla sarkaca sahiptir. Sarkıt avizeler, oturma odaları, yemek odaları, mutfaklar ve hatta yatak odaları gibi çeşitli ortamlarda kullanılabilir.
Sarkıt avize montajı için, öncelikle montaj noktasını dikkatlice seçmelisiniz, bu konuda odanın boyutu ve tasarımını göz önünde bulundurmalısınız. Elektrik bağlantısını uzman birinden yardım alarak veya kendiniz gerçekleştirerek sarkıt kablosunu montaj noktasına bağlayın. Montaj aparatını tavana sabitleyin ve avizeyi bu aparat üzerine asın. Avizeyi asarken düzgün dengelediğinizden emin olun ve gerektiğinde avize boyu kısaltma işlemi yaparak yüksekliği ayarlayın. Son olarak, elektriği açarak sarkıt avizenizin ışığını kullanmaya başlayabilirsiniz. Sarkıt lamba nasıl takılır, bunu da öğrendik. Sıra, üçlü sarkıt avize nasıl takılır sorusuna yanıt arayanlar için!

Sarkıt Avize Nasıl Takılır


Üçlü Avize Nasıl Takılır?


Üçlü avize bağlantısı, birçok kullanıcı tarafından merak ediliyor. Bu sebeple, üçlü avize nasıl bağlanır? Sorularına gittikçe daha çok yanıt aranıyor. Üçlü avize elektrik bağlantısı, diğer avizeler ile aynı şekilde gerçekleşir. 3lü avize bağlantısı için öncelikle elektriği kesin ve tavan yüzeyini kontrol edin. Avizenin asılacağı yerde delik açın ve ardından elektrik kablosunu hazırlayın. Avize aparatını duvara, avizeyi ise aparata sabitleyin. Gerekli elektrik bağlantısı sağlandıktan ve duy bağlama işleminden sonra, işlem tamam. İşte size özetle, üçlü avize nasıl takılır sorusunun yanıtı!

Üçlü Avize Nasıl Takılır


Elektrik Bağlantısı Nasıl Yapılır?

Avize takımında elektrik bağlantısı, avizenin sıkıntısız bir şekilde çalışması için en önemli adımdır. Kabloları bağlarken mutlaka elektrik şalterini kapatın. Kabloları yanlış bağlarsanız elektrik çarpması riski vardır. Risklere karşı mutlaka elektrik yalıtım bandı kullanın.
Sırada, avize kabloları nasıl takılır? Avize yeri belirlendikten sonra, avizenin kablolarını ayırın. Avizenin kabloları genellikle farklı renklerdedir. Faz (siyah veya kahverengi) kablosu, nötr (mavi) kablosu ve toprak (yeşil veya sarı) kablosudur. Sonrasında tavan prizinin kablolarını ayırın. Tavan prizinin kabloları da genellikle avize kablo renkleriyle aynı olacaktır. Avizenin faz kablosunu tavan prizinin faz kablosuna, avizenin nötr kablosunu tavan prizinin nötr kablosuna son olarak avizenin topraklama kablosunu tavan prizinin kablosuna bağlayın. Son olarak avizeyi yerine sabitleyin ve elektrik şalterini açarak, kontrolleri sağlayın.


Avize Asma Yüksekliği Nasıl Ayarlanır?


Avize asma yüksekliği, avizenin türüne, tavan yüksekliğine ve odanın kullanım amacına göre değişebilir. Genel olarak, avizenin en alt kısmının yerden yüksekliği 200 cm olmalıdır. Bu sayede altında rahatça yürüyebilirsiniz. Ancak, eğer avize bir sehpa veya yemek masası üzerine asılacaksa, bu yükseklik daha düşük olabilir.
Avize yüksekliğini ayarlamak için avizenin kablolarını gevşetin ve avizeyi yukarı veya aşağı hareket ettirerek ayarlamaları yapın. Avize kablolarını tekrardan sıktıktan sonra avizeniz istediğiniz yükseklikte olacaktır. Ancak, avizenin asma yüksekliğini ayarlarken dikkate almanız gereken bazı faktörler vardır. Kristal avizeler genellikle daha yüksekte asılırken, diğer türler daha düşük olabilir. Tavan yüksekliği düşükse, avizeyi daha yüksekte asmak gerekebilir. Unutmayın ki, avizenin doğru yükseklikte asılması hem estetik hem de güvenlik açısından önemlidir.

Avize Asma Yüksekliği Nasıl Ayarlanır


Ayarlamaları Yapın ve Estetiği Tamamlayın


Avizenizin tüm parçalarını doğru bir şekilde yerleştirdiğinizden ve bağlantıları tamamladığınızdan emin olduktan sonra ayarlamaları yapın. Avizeyi tavana istediğiniz yükseklikte asın. Daha sonra estetik açıdan hoş görünmesi için avizeyi düzeltin ve gerektiğinde aydınlatma seviyesini ayarlayın. Son olarak, mekanınızın dekorasyon tarzına uygun olarak avizeyi çevreleyen dekoratif unsurları ekleyin. Bu, avizenizin mekanınızın tamamlayıcı bir parçası haline gelmesine yardımcı olacaktır.
Avize takma işlemi, dikkat ve özen gerektiren bir işlemdir. Eğer bu konuda kendinize güvenmiyorsanız, bir elektrikçiye başvurmak her zaman daha iyi bir seçenek olabilir. Ancak yukarıda verilen adımları takip ederek, kendi başınıza da evde avize nasıl takılır öğrendiniz! Artık avizenizi takabilirsiniz. İyi şanslar, evinizdeki aydınlatmayı başarıyla tamamlayın!

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.