Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Açılır?

07 Ekim 2023

Elektrikli ve hibrit araçlar kullanımının gün geçtikçe artması ile birlikte en büyük ihtiyaç olan şarj istasyonlarının eksikliğini de gün yüzüne çıkarttı. Bu noktada araçların şarj istasyonunu açmak isteyen kişi ve kurumlar resmi sürece uygun olarak ilerlemeleri gerekmektedir. Elektrikli araç şarj istasyonu açmak için ihtiyacınız olan her türlü lisans ve başvuruların tüm detayını sizler için yazımızda anlattık. Gelin beraber elektrikli araba şarj istasyonu açmak için dikkat edilmesi gerekenler, elektrikli araç şarj istasyonu açarken alınacak izinler ve tüm sürecin kurulum maliyetini inceleyelim!

Elektrikli araç şarj istasyonları


Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Açmak İsteyenlerin Mutlaka Bilmesi Gerekenler

Araç şarj istasyonu açmak için kişilerde şarj ağı işletmeciliği lisansı olması gerekmektedir. Bu lisans, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ya yapılan başvuruların sonucunda elde edilmektedir. Fakat tek şart bu olmamakla beraber Sermaye ve İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’ e bağlı şartlarında yerine getirilmesi gerekmektedir.

EPDK'ya yapılan başvurular ile belirlene lisans ücreti 2023 yılında 668 bin 790 TL gibi bir miktardan oluşmaktadır. Aynı zamanda lisans tadili bedeli 31 bin 220 TL, lisans sureti çıkartma bedeli ise 6 bin 690 TL olarak tahsis edilmektedir. Bu aşamaların sonunda aynı zamanda elektrikli araç şarj istasyonu kurmak için dikkat edilmesi gereken pek çok nokta mevcuttur.


➤ Lisans başvurusu istenen şirketin minimum sermayesi 4 milyon 500 TL değerinde olmalıdır.

➤ Cumhurbaşkanlığı’nın 2020’ de yayınlamış olduğu İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’ e göre de belirlenen usuller mutlaka yerine getirilmeli onaylanmalıdır.

➤ Araç şarj istasyonunun kurulacak bölgede Büyükşehir, yetkili OSB, teknopark veya ilçe belediyesi üzerinden alınan iş yeri açma ruhsatına sahip olması gerekmektedir.

➤ Yetkili olduğu idare sınırları içerisinde başka bir istasyon açılacak ise mevcut ruhsat ile işlem gerçekleştirebilir.

➤ Farklı bir bölge üzerinde şarj istasyonu açılacak ise o bölgenin yetkili idareleri üzerinden ruhsatlarını tamamlaması gerekmektedir.

➤ İstasyonların konumu yetkili idare tarafından belirlenmektedir. Bu noktada uygun alanlar AVM, otopark ve dinlenme tesisi gibi alanlar göz önünde bulundurularak karar verilmektedir.

➤ Şarj istasyonu için lisan alan firma, coğrafi konumun görüntülendiği, şarj istasyonlarının tüm bayilerinin kontrol edebildiği, şarj hizmetine dair fiyatlandırma verileri ve ödeme işlemlerinin EPDK tarafından kontrolünün yapılabildiği bir sistem oluşturmak ve düzenli olarak kullanmak zorundadırlar.

➤ Aynı zamanda müşteri öneri ve şikâyetlerinin de dikkate alınacağı bir forum sistemi de gerekmektedir.

➤ Şarj hizmetinin sağlanmasını için müşteri ödeme imkanlarının da gerçekleştirebileceği bir platform kurulmalıdır.

➤ Lisansın aldığı süreden itibaren 6 ay içerisinde hızlı şarj istasyonu kurmak gerekmektedir.

➤ Aynı 6 ay içerisinde firmanın en az 50 adet şarj ünitesini en az 5 farklı ilçede kurma zorunluluğu vardır.

➤ Şarj ünitelerinin en az yüzde 5, otoyollarda bulunanların ise en az yüzde 50’si 50 kW üzerinde DC hızlı şarj imkanı vermesi gerekmektedir.

➤ Eğer şebeke işletmecisi şarj istasyonun kurulması için onay verirse kurulum işlemi gerçekleştirilebilir.

➤ Elektrikli şarj istasyonu açmak isteyenler olası olumsuz bir durumda EPDK’ya itirazda bulunma hakkı mevcuttur.

➤ Sadece lisansın alınması yeterli değildir. Bu noktada hizmet süresi boyunca lisans şartlarının da yerine getirilmesi önemlidir. Belirlenen şartlarda bir eksiklik olduğu noktada EPDK lisansı iptal etme hakkına sahiptir.

➤ Şarj ünitelerinin ve istasyonların düzenli olarak takibi ve bakımı yapılması da oldukça önemli bir konudur.

Elektrikli ve hibrit araba modelleri


Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti


Elektrikli otomobil şarj istasyonlarını evinize, bahçenize, işyerinize veya otoparkınıza kurarak bireysel olarak elektrikli aracınızı şarj etmenizi sağlayabilirsiniz. Fakat elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti aracınız teknik özellikleri ve beklentilerine göre değişkenlik gösterecektir. Bu noktada şarj istasyonu kurma maliyeti biraz yüksek tutarlarda çıkmaktadır. Fakat duruma göre istasyon kurmak yine de sizin için avantajlı olabilir. Şarj istasyonun priz sayısı, kurulum lokasyonundaki altyapı, enerji çıkış gücü gibi tüm detaylar kurulum sürecinde elektrikli araç şarj ücretlerini doğrudan etkilemektedir. Aynı zamanda topluma açık bir şarj istasyonu kurmak istiyorsanız mutlaka gerekli yönergeleri yerine getirmeli ve kafanızdaki projeye göre bir elektrikli şarj istasyonu kurmak maliyeti planlaması yapmanız ve sonrasında elektrikli araç şarj istasyonu yapımı ile ilgilenmeniz gerekmektedir.


Şarj İstasyonunun Tipi


Hızlı şarj istasyonu üniteleri normal şarj ünitelerine göre daha maliyetlidir. Kısa sürede aracın bataryasını en yüksek kapasiteye ulaştırarak şarj etmektedirler. Normal şarj istasyonları daha yavaş çalıştıkları içi maliyeti düşük ürünlerdir. Şarj istasyonu kurmak için gerekenler aslında oldukça basittir.


Şarj İstasyonu Sayısı


Kurulacak olan şarj istasyonu sayısı mutlaka maliyeti etkilemektedir. Birden fazla şarj istasyonu tercih edilecek ise maliyet daha yüksek çıkacaktır. Şarj istasyonlarındaki ünite sayısı da bu noktada önemli bir rol oynamaktadır.


Şarj Teknoloji Seviyesi


Tercih edilen şarj teknolojisi maliyeti direkt etkileyen bir durumdur. Bazı teknolojiler daha üst seviyede oldukları için çok daha maliyetlidir. Ancak daha hızlı ve daha yüksek kapasiteli şarj imkanını yüksek şarj teknolojileri çok daha kolay sağlamaktadır.

Tüm bu aşamalar göz önünde bulundurulduğunda bir elektrikli araç şarj istasyonu kurulumu maliyeti değişkenlik göstermektedir. Normal bir şarj istasyonun maliyeti 10.000-40.000 dolar arasında değişirken, hızlı şarj istasyonlarının maliyeti ise 50.000-25000 dolar arasında değişkenlik göstermektedir.

Araç şarj istasyonları


Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Bayiliği Alırken İzlenmesi Gereken Yol Haritası


Elektrik araç şarj istasyonu bayilik almak için izlenmesi gereken bazı adımlar mevcuttur. Bu adımlar dikkatli ve özenle takip edildiğinde ve uygulandığında mutlaka olumlu sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır.
Araştırma; ilk etapta hangi şarj istasyonunu, hangi istasyon markalarının bayilik verdiğini öğrenmek için iyi bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Bunun için internet üzerinden rahatlıkla araştırma yapabilir veya elektrikli araç istasyonları üreticilerinin web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.


Başvuru; İlgi duyduğunuz ve çalışmak istediğiniz markaların web siteleri üzerinden başvuru formlarını doldurabilir böylece şarj istasyonu şirketleri üzerinden sizler ile iletişime geçmelerini sağlayabilirsiniz. Bazı bilinir markalar belli zaman aralıklarında başvuru kabul ettiği için mutlaka bu tarihler takip edilmeli ve ona göre ilerlenmelidir.


Gereksinimler; Bayilik almak ve şarj istasyonu kurmak için gerekli olan tüm lisans ve onayların alınması oldukça önemlidir. Bu noktada ihtiyaç duyulan her türlü şart yerine getirilmeli ive hakların tamamı elde edilmelidir.
Sözleşme; Elektrikli şarj istasyonu bayilik başvurularınızı elektrikli araç şarj istasyonu yapan firmalar üzerinden şirket yetkilileri ile onaydan geçirdikten sonra mutlaka bir sözleşme yapılmalıdır. Bu sözleşme üzerinde bayilik ücreti, markanın şartları ve franchise sahibinin sorumlulukları yer alması gerekmektedir.


Eğitim; Bayilik alınması halinde mutlaka markanın sunacağı eğitimleri eksiksiz almanız gerekmektedir. Bu eğitimler şarj istasyonunuzu nasıl işleteceğiniz ve teknik detayları kapsadığı için oldukça yararlı olacaktır.
İşletme; Bayilik sözleşmesi ve gerekli tüm evraklar tamamlandıktan sonra işletmenizi açmak için bir engel kalmayacaktır. Bu noktada şarj istasyonunuzu açabilir ve belirli standartlara uygun olduğu süre boyunca işletebilirsiniz.

Elektrikli araç kurulum maliyeti


Türkiye’de Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Sayısı


Elektrik araba şarj istasyonları kullanımı gün geçtikçe hız kazanarak ilerlemeye devam ediyor. Bu noktada ilk sektör gelişiminde sadece 5 şirket erişim sağlarken artık EPDK’nın verilerine göre Türkiye’de elektrikli araç şarj istasyonu sayısı 2023 Ağustos ayı itibari ile 3.790’a kadar ulaşmış durumdadır. Türkiye 2023 yılının başlarında 1.719 adet şarj istasyonu sayısını gün geçtikçe ikiye katlamaya devam ediyor.
Avrupa genelinde Türkiye AC şarj noktası açısından 2. Sırada yer alırken, DC şarj noktasında ise 3. Sırada yer almaktadır. Toplam ve genel olarak 2. Sırada yer alan Türkiye oldukça iyi bir konumda yer almaktadır. Türkiye’de bulunan mevcut şarj noktaları İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya başta olmak üzere nüfus yoğunluğunun dağılımına göre farklı noktalarda faaliyete devam etmektedir. Türkiye’nin 81 ilinin tamamında halka açık şarj cihazları elektrikli araç sahiplerine hizmet vermektedir.


Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Seçimi


Seçim noktasında kullanıcı hangi amaca yönelik kullanacağına karar vermelidir. Bu noktada farklı istasyon tipleri ve farklı maliyetler ortaya çıkmaktadır. Kurulum ve gerekli ekipmanların doğrultusunda bu maliyet değişebilir ve dikkat edilmesi gereken bir konudur.

AC Şarj İstasyonları: Elektrikli araçların evlerde ve işyerlerinde şarj edilmesi için kullanılan ünitelerden oluşmaktadır. Bu ev tipi elektrik araç şarj istasyonları genellikle elektrik şebekesine doğrudan bağlanır ve elektrikli açanın bataryasını şarj etmek için AC elektrik sağlamaktadır. Bu istasyonlar 3 ile 22 kW arasında güç sağlayabilmektedir. Şarj etme süreleri genellikle batarya tipine ve şarj seviyesine göre farklılık göstermektedir.

DC Şarj İstasyonları: Genellikle hızlı şarj için kullanılan ve daha geniş alanlarda hizmet veren tiplerden oluşmaktadır. Otoyol, şehir merkezleri ve dinleme tesisleri gibi yoğun trafiğin bulunduğu alanlarda bu istasyonları görmek çok daha kolaydır. Bu şarj üniteleri doğrudan DC elektrik sağlarlar ve 50 ile 350 kW arasında güç üretmektedirler. DC hızlı şarj istasyonları, bataryaların şarj seviyesine bağlı olarak araçları hızlı şarj edebilmektedir. Elektrikli araç şarj süresi genellikle 30 ile 60 dakika arasında değişmektedir. Bu noktada DC şarj istasyonu maliyeti diğerlerine göre daha fazladır ve hızlı şarj istasyonu maliyeti olarak bu konuyu araştırmanız gerekmektedir.

AC Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti


AC araç şarj istasyonu kurulum maliyeti, genellikle daha düşük maliyetli seçeneklerden biridir ve evler, ofisler ve ticari alanlar için uygundur. AC (Alternatif Akım) şarj istasyonları, elektrikli araçların dahili dönüştürücüsü aracılığıyla şarj işlemini gerçekleştirir ve bu istasyonlar genellikle daha az karmaşık altyapı gerektirir. Kurulum maliyetleri, seçilen şarj cihazının kapasitesi, kurulum yeri ve işçilik masraflarına bağlı olarak değişir. Tipik olarak, bir AC şarj istasyonu kurulum maliyeti, temel düzeyde 500 ila 2.500 dolar arasında değişebilir. Bu maliyet, mevcut elektrik altyapısının uygunluğuna ve ek özelliklerin, örneğin akıllı şarj özelliklerinin eklenip eklenmemesine göre artabilir.


DC Araç Şarj İstasyonu Kurulum Maliyeti


DC araç şarj istasyonu kurulum maliyeti, AC şarj istasyonlarına kıyasla oldukça yüksektir ve bu istasyonlar genellikle halka açık alanlar veya ticari kullanım için tercih edilir. DC (Doğru Akım) şarj istasyonları, elektrikli araçlara doğrudan yüksek voltajlı enerji sağlar ve çok daha hızlı şarj imkanı sunar. Bu istasyonların kurulumu, genellikle daha karmaşık elektrik altyapısı gerektirir ve maliyetler 10.000 dolardan başlayarak 50.000 dolar ve üzerine çıkabilir. DC şarj istasyonları, özellikle hızlı şarj ihtiyacı olan alanlarda veya yoğun trafik bölgelerinde kullanıldığında, yüksek maliyetlerine rağmen önemli avantajlar sunar. Bu tür istasyonlar, genellikle devlet teşvikleri ve hibelerle desteklenebilir, bu da toplam maliyeti düşürmeye yardımcı olabilir.

Bu iki istasyon tipinin farklarını daha detaylı incelediğimiz ‘’ AC/DC Şarj İstasyonları Arasındaki Farklar Nelerdir?’’ isimli blog yazımızı okuyabilir, iki şarj istasyonu arasındaki karşılaştırmalarınızı yapabilirsiniz!

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.