Elektrikli Araba Nasıl Şarj Olur?
18 Ekim 2023Elektrikli ve hibrit arabalar, çevreye duyarlı ve enerji tasarruflu ulaşım seçenekleri olmalarıyla giderek daha fazla tercih edilmektedir. Bu sebeple de araç elektrik istasyonları da git gide fazlalaşmaya başlamıştır. Peki, elektrikli ve hibrit araç şarj istasyonları nedir? Hibrit ve elektrikli araç şarj dolum istasyonu çeşitleri, elektrikli araçların ihtiyacı olan elektrik enerjisini sağlayan cihazlardır. Ancak bu araçlar, nasıl şarj edilir? İşte elektrikli araçların şarj edilmesi hakkında bilmeniz gereken temel bilgiler!
Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?
Elektrikli araba şarj etmek için temelde üç yöntem bulunuyor.
Kablolu Şarj
Bu üç yöntemden ilki, en kolay ve maliyet açısından en uygun olan; normal elektrik prizine takarak şarj etme yöntemi. Elektrikli arabayı, ev veya iş yerlerindeki elektrik prizine takıp şarj etmek üç farklı seviyede gerçekleşiyor.
・ Ev tipi kablolu şarj olan “Seviye 1 şarj” 120 Volt enerji ile arabaları yavaş bir şekilde şarj ediyor. 1 saatlik şarj dolumu ile 6-8 kilometre gidebilen araçların tamamen şarj olması ise 7-30 saat arasında değişebiliyor.
・ Normal seviye olan “Seviye 2 şarj” 240V – 400 Volt enerji ile arabaları orta hızlı bir şekilde şarj ediyor. Bu seviyede şarj olan ve böylelikle şehir elektriği ile çalışan araçlar, 1 saatlik şarj dolumu ile 25-40 km yol alabiliyor. Araçların tamamen şarj olması ise 2-10 saat arasında modele bağlı olarak değişebiliyor. Halka açık alanlarda sıkça karşılaşılan bu seviyedeki elektrikli otomobil şarj ünitesi, kişisel olarak evlerde de kullanılabiliyor. Bunun için seviye 2 özelliklerinde elektrikli araba istasyonu kurmak yeterli oluyor.
・ Hızlı şarj tipi olan “Seviye 3 şarj” yüksek enerji aktarımı sağlayan DC şarj tipidir. 400V – 600 Volt enerji ile hızlı şarj istasyonu araba şarj dolumunu hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor. Seviye 3 elektrikli araba hızlı şarj istasyonu, araçların tamamen dolumunu 30 dakikada sağlayabiliyor ve 15 dakikalık dolumla bile araçlar 65 km yol gidebiliyor. Bu avantajların yanı sıra yüksek hızlı şarj istasyonu maliyeti de diğerlerine göre daha yüksek oluyor.
Kablosuz Şarj
Yöntemlerden ikincisi kablosuz şarj yöntemidir. Bu yöntemde elektrikli araçlar kablosuz şarj sistemi ile şarj ediliyor. Bu sistemde, zemine monte edilmiş bir şarj ünitesi bulunuyor. Araç, şarj ünitesi üzerine park edildiğinde, şarj istasyonu elektrikli araç altında bulunan şarj bobininde manyetik bir alan oluşturuyor. Bu manyetik alan sayesinde, şarj bobini tarafından üretilen elektrik enerjisi, aracın aküsünü şarj ediyor.
Batarya Değiştirme “Quick Drop”
Üçüncü yöntem ise batarya değiştirme yöntemi olan “Quick Drop” yöntemidir. Bu yöntem ile elektrikli araçların boşalan bataryaları, dolu bir batarya ile hızlı bir şekilde değiştiriliyor. Diğer şarj yöntemlerinden daha hızlı ve daha kolay olan batarya değiştirme yönteminin işlemi, genellikle özel olarak tasarlanmış bir mobil araç şarj istasyonu tarafından gerçekleştiriliyor. Bu istasyonlarda, aracın bataryası, özel bir mekanizma kullanılarak birkaç dakika içinde değiştiriliyor. Böylelikle batarya değiştirme yönteminde, elektrikli araç bataryası fiyat açısından diğer yöntemlere göre daha fazla oluyor.
Elektrikli Araba Kaç Saatte Şarj Olur?
Elektrikli araçların şarj süresi, elektrikli araçların batarya ömrü kapasitesine, şarj hızına ve kullanılan şarj istasyonu özelliklerine göre değişiklik gösterebiliyor. Genellikle, standart bir şarj cihazı ile bir elektrikli aracın tam şarj olması ortalama 6 ila 12 saat sürüyor. Ancak yüksek hızlı şarj istasyonu, bu süreyi önemli ölçüde kısaltabiliyor ve şarj süresi 30 dakikaya kadar inebiliyor. Ayrıca, hava koşulları da elektrikli araçların şarj süresini etkileyebiliyor. Daha düşük sıcaklık derecelerinde şarj süreleri artıyor.
Elektrikli Araba Kaç Volt ile Şarj Edilir?
Elektrikli arabaların kaç voltaj ile şarj edildiği, mobil elektrikli araç şarj istasyonu modeline göre değişiklik gösteriyor. Ev tipi kablolu eve elektrikli araç şarj istasyonu modelleri genellikle 120 voltluk bir elektrik kaynağı ile şarj ediyor. Normal hızdaki eşarj şarj istasyonu modelleri 240 V – 400 Volt ile araçları şarj ediyor. Daha hızlı şarj istasyonları ise 400 ila 600 voltluk bir enerji sağlıyor. Araçların şarj süresi de kullanılan voltaj düzeyine ve batarya kapasitesine bağlı olarak değişebiliyor.
AC ve DC Şarj İstasyonu
Elektrikli araç şarj istasyonları, AC ve DC olmak üzere iki ana tip akımda şarj türlerine sahiptir. Bu iki şarj istasyon türü maliyet, şarj süresi ve akım gibi farklı özellikler ile birbirlerinden ayrılıyor.
AC şarj istasyonları, elektrik şebekesindeki alternatif akımı (AC) kullanarak elektrikli araçları şarj ederler. Elektrikli araçlar, AC'yi DC'ye dönüştürmek için yerleşik bir şarj cihazına sahiptir. AC şarj istasyonları, evlerde, işyerlerinde ve halka açık yerlerde yaygın olarak bulunur. Genellikle 22 kW'a kadar bir güç çıkışına sahiptirler ve bir elektrikli aracın pillerini birkaç saat içinde şarj edebilirler.
DC şarj istasyonlar ise elektrik şebekesindeki doğru akımı (DC) kullanarak elektrikli araçları şarj ederler. Elektrikli araçlar, DC'yi doğrudan depolayabiliyorlar. Bu sayede DC şarj istasyonları, AC şarj istasyonlarından daha hızlı şarj sağlıyor. Genellikle 50 kw şarj istasyonu modellerinden 400 kw şarj istasyon modellerine kadar modelleri bulunabiliyor ve bir elektrikli aracın bataryasını 30 dakika içinde şarj edebiliyor. Bu nedenle, DC şarj istasyonu kurulum maliyeti AC istasyonlara göre daha fazla oluyor. Aynı zamanda, şarj dolumu bakımından da DC hızlı şarj istasyonları fiyat aralıkları AC istasyon fiyatlarından daha yüksek oluyor.
Elektrikli Araba Nerede Şarj Edilir?
Elektrikli arabalar, çevre dostu bir ulaşım seçeneği sunmanın yanı sıra oldukça kullanıcı dostu araçlardır. Elektrikli araç sahipleri için şarj altyapısı giderek genişlemekte ve şarj istasyonu kuran firmalar sayesinde çeşitli alanlara yayılmaktadır. Elektrikli araçlar, çeşitli yerlerde şarj edilebilir:
・ Halka Açık Şarj İstasyonları: Şehir içinde ve otoyollar boyunca bulunan halka açık şarj istasyonları, elektrikli araçları hızlı bir şekilde şarj etmeye olanak tanıyor. Elektrikli araç kullanımının fazlalaşması ile elektrikli araç şarj istasyonu firmaları, herkesin kolaylıkla erişebilmesi için halka açık alanlarda istasyon kurmaya hızla devam ediyor. Otoparklar, benzinlikler ve alışveriş merkezleri gibi yerler eşarj wallbox ile araç sahiplerine şarj hizmeti sunuyor. Hatta bazı alışveriş merkezleri ücretsiz şarj istasyonları hizmeti bile verebiliyor. Fakat, genellikle şarj istasyonları fiyatları bulunduğu alanlara göre değişiklik gösteriyor.
・ İş Yerleri: Elektrikli şarj istasyonu kuran firmalar arasında çeşitli iş yerleri de yer alıyor. Çalışanlarına özel olarak ücretsiz araç şarj istasyonu hizmeti sağlayan iş yerleri, genellikle çevreye duyarlılık açısından bilinçli iş yerleri oluyor.
・ Evde Şarj: Evde özel bir wallbox şarj istasyonu kurarak araçları evin garajında veya bahçesinde kolayca şarj etmek mümkün oluyor. Seviye 1 veya 2 kablolu şarj yöntemi, araç sahiplerinin araçlarını şarj etmek için en çok tercih ettiği yöntemlerden biri. İstediği saat aralıklarında araçlarını şarj edebilen araç sahipleri, isterse gece boyunca araçlarını şarjda bırakabiliyor. Eve elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti, şarj istasyonu markasına ve özelliklerine göre değişiklik gösteriyor. Ancak, araç şarj istasyonu fiyat açısından uzun vadede avantaj sağlıyor.
Elektrikli Araba Evde Şarj Edilir Mi?
Evet, elektrikli arabaları evde şarj etmek mümkün oluyor. Hatta ev tipi araç şarj istasyonu fiyat ve konfor açısından en avantajlı yöntemlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Öncelikle, evde şarj için özel bir şarj cihazı edinmelisiniz. Bu cihazı elektrikli aracınızın üreticisinden veya sertifikalı bir satıcı olan Elektromarketim’den temin edebilirsiniz. Eve elektrikli araba şarj istasyonu kurmak için bir yetkiliye başvurmalısınız. Bu, güvenli ve düzgün bir şekilde şarj cihazınızı kullanabilmeniz için önemlidir. E şarj wallbox kurulduktan sonra, elektrikli aracınızı bağlayarak evde şarj işlemine kolayca başlayabilirsiniz.