Dimmer Anahtar Çeşitleri Nelerdir?

08 Ağustos 2023

Dimmer çeşitleri, odada bulunan ışık seviyesi üzerinde hassas kontrollerin yapılmasını sağlayan araçlardır. Genellikle aydınlatma sistemlerinde tercih edilen dimmerler, ışık kısma işlemini kullanıcının kontrolünde olmasına olanak sağlamaktadır. Tamamen çözüm odaklı olan dimmer modelleri ile her alanda uygulama sağlanmaktadır. Kendi ürün grubu altında da pek çok çeşidi olan dimmer, tamamen kullanıcının ihtiyacına göre seçilmelidir. Gelin hep beraber dimmer çeşitlerini inceleyerek ‘’dimmer anahtar nedir?’’ ve ‘’dimmer anahtar nasıl çalışır?’’ sorularının cevaplarını detaylandıralım.


Dimmer Anahtar Çeşitleri


1. Tek Yollu Dimmer Anahtarlar


Aydınlatma sisteminin kontrol noktası sayısına göre tercih edilen bu modeller, tek bir noktadan tek bir dimmer anahtar ile kontrol edilen aydınlatmalar için tercih edilmektedir. Yaygın kullanıma sahip olan bu tek yollu dimmer anahtarlar, montaj ve değişim noktasında en kolay mekanizmaya sahip olan ürünlerdir.


2. Üç Yollu Dimmer Anahtarlar


Birden fazla noktadan kontrol edilmesi gerekilen ışıklar için tercih edilen bir modeldir. Farklı dimmer anahtarları ile tek bir noktayı kontrol etme olanağı sağlayan üç yollu dimmer anahtarlar genellikle geniş ve uzun odalarda ya da merdivenlerde tercih edilmektedir.


3. Çok Konumlu Dimmer Anahtarlar


Tam aydınlatma kontrolünün yapıldığı dört veya daha fazla noktadan yönetilmek istenen ışıklar için tercih edilen bir modeldir. Oda da bulunan ışığın seviyesini birden çok konum üzerinden ayarlanmasına olanak sağlayan çok konumlu dimmer anahtarlar, koridor ve büyük odalarda tercih edilmektedir.

Dimmer anahtar modelleri

4. Pimli Dimmer Anahtarlar


Normal anahtarlar gibi bu modelde de yukarı-aşağı hareketi ile kontrol sağlanmaktadır. Işık seviyesinin ayarlanmasına yardımcı olan pimli dimmer anahtarlar otomatik olarak ayarlanan son ışık seviyesinden tekrar etmektedir.


5. Rotatif Dimmer Anahtarlar


Geleneksel tip anahtarlar olarak da bilinen rotatif dimmer anahtarlar, ışık seviyesini sahip olduğu döner düğme ile ayarlama özelliğine sahiptirler. Genellikle düğme tam çevrildiğinde bağlı olan ışıkları kapatma işlemini gerçekleştirmektedir. Fakat daha önceden ayarlanan ışık seviyesini hatırlamazlar yanı sürekli ışık seviyesinin değiştirildiği alanlarda tercih edilmesi gerekmektedir.


6. Kaydırmalı Dimmer Anahtarlar


Kaydırmalı dimmerler oldukça basit bir mekanizmaya sahiptir. Ön ayarı veya kayar kapaklı modelleri ile sıklıkla tercih edilen ürünlerdir. Kontrol mekanizması için üzerinden bulunan kaydırma sistemine sahip anahtar kullanılmaktadır.

Dimmer çeşitleri

7. Dokunmatik Dimmer Anahtarlar


Dokunmatik dim anahtarlar, önceden ayarlanmış ışık seviyelerini sahip olduğu döndürülen dokunmatik yüzey veya düğme sayesinde kontrol edilmesini sağlamaktadır. Dimmer üzerinden bulunan dokunmatik yüzey sayesinde ışık seviyesini arttırma ve azaltma işlemi gerçekleştirilmektedir. Bazı modellerinde kademe seviyelerini gösteren LED ışıklara sahiptir.


8. Sahne Seçici Dimmer Anahtarlar


Farklı ışık seviyelerine geçilmesini sağlayan düğmelere sahip sahne seçici dimmerler, gelişmiş kontrol imkanı sunmaktadır. Önceden ayarlanmış birden fazla aydınlatma seviyesini tek bir düğme ile seçerek kontrol etmek mümkündür.


9. Sıva Üstü Dimmer Anahtarlar


Sıva üstü montajı ile sıklıkla tercih edilen bu modeller montaj işleminden sonra neredeyse görünmez hale gelmektedir. Görsel bütünlük avantajı sundukları içinde kullanıcılar tarafından çok fazla talep görmektedirler.


10. LED Uyumlu Dimmer Anahtarlar


Led ampuller ile kullanılmak üzere geliştirilmiş modellerdir. Bu dimmer modelleri için gereken watt değeri çok daha düşük seviyelerdedir. Düşük voltajlı led ampuller ile çok daha uyumludurlar. Led dimmer anahtar modellerini bazı durumlarda normal ampuller ile de kullanmak mümkündür.

Led uyumlu dimmerler

11. Floresan Dimmer Anahtarları


Floresan aydınlatmasını kontrolünü sağlamak için tercih edilen anahtar modelleridir. Kullanımı çok yaygın olmasa da oldukça kullanışlı ve pratik bir mekanizmaya sahiptirler.


12. Modern Dimmer Anahtarlar


Çok uzun süredir kullanılan ve geleneksel akkor ve halojen ampullerin ışık seviyelerini kısmak için tercih edilmektedir. Genel olarak 250W ile 1000W arasında watt değerine sahip oldukları için düşük voltajlı LED ampuller ile kullanıma uygun değillerdir.


13. Halojen ve Akkor Dimmer Anahtarlar


İsminden de anlaşılacağı gibi halojen ampul ve akkor ampullerin kontrolü için tercih edilen modellerdir. Bu dimmer anahtarlar floresan ve LED ampullerin kontrolü için tercih edilmemelidir. Tam performans sağlaması için mutlaka halojen ve akkor ampuller ile beraber tercih edilmelidir.


14. Universal Dimmer Anahtarlar


Universal tip dimmerler, LED ampuller, halojen, akkor, kısılabilir floresan gibi aydınlatma sistemlerinde kullanılmaktadır. Maksimum aralıkta karartma, yumuşak başlatma ve ışıkların titreme ihtimalini ortadan kaldırma özelliklerine sahiptir.

Tüm dimmer anahtar modelleri kendi çalışma prensibine göre farklı özellikle ve mekanizmalara sahip ürünlerdir. Genel olarak her modelin amacı aydınlatma kontrolü ve ışık seviyesi ayarlama işlemleri için tercih edilmektedir. Aynı zamanda kullanımı çok olmasa da manyetik alçak gerilim dimmer anahtarlar ve elektronik alçak gerilim dimmer anahtar gibi modeller de aynı işlemler için tercih edilmektedir. Aynı zamanda dimmerli led ampul modelleri de son dönemde sıklıkla tercih edilmektedir. Kendinden dimmerli olmaları çok daha fazla kolaylık sağladığı için kullanıcılar tarafından beğenilmektedir.


Dimmer Anahtar Nasıl Bağlanır?


Dimmer anahtar bağlantısı oldukça basit bir sisteme dayanmaktadır. Dimmer devresi anahtara gelen faz iletkeni L klemensine, lambaya giden iletken ise diğer klemense girerek dimmer bağlantısını tamamlamaktadır. Bu düzenek sağlandıktan sonra oldukça basit bir kontrol sayesinde kurulumu tamamlanmaktadır. Böylece kontrol edilmesi gerekilen ışık seviyesi dimmer anahtar sayesinde ayarlanmaktadır.
Kaliteli birden fazla seçeneği bulunan dimmer çeşitleri sahip oldukları özelliklere göre dimmer anahtar fiyat seçenekleri sunmaktadır. Her bütçeye uygun ve avantajlı bu dimmer anahtarlar oldukça yoğun ilgi görmekte ve kullanıcılar tarafından tavsiye edilmektedir. Sizde dimmer anahtar çeşitleri ve çok daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilir, aklınıza takılan her türlü soru için biseysorcaktim ‘a gelerek bizler ile iletişime geçebilirsiniz.

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.