Çim Bakımı için Yapılması Gereken 4 Önemli Madde
29 Nisan 2023Çim alanların kontrollü olması için bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Çim dışında yabani otların çıkmasına da engel olmak için de uğraşılmaktadır. Çim biçme, sulama, gübreleme gibi ihtiyaçları bulunur. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda sizlere bilgi vereceğiz.
Çim Sulama Sistemi
Çimler genel olarak suyu seven bitkilerdir. Bu yüzden sıklıkla sulanması gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında her gün sulama yapılmalıdır. Bunun için sulama sistemi kurabilirsiniz. Fıskiyeler ile daha kolay şekilde sulanmasını sağlarsınız. Eğer sulama sistemi istemiyorsanız da hortumla kendiniz yapabilirsiniz. Yağmurlama şeklinde sularsanız daha iyi olur. Bu yüzden hortumun ucuna püskürtücülerden takarak sulamasını yapabilirsiniz. Ayrıca yaz aylarında sulama zamanlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Güneş en tepede olduğu zamanlarda sulama yapılmaz. O saatlerde yapıldığında çimin yanmasına sebep olabilirsiniz. Bu şekilde çim sararmaya başlar. Akşamüstü ya da sabah erken saatler içinde yapabilirsiniz.
Çim Gübreleme İşlemi
Çimler için gübreleme önemli bir noktadır. Çünkü suyu sevdikleri için sürekli ek organik madde takviyesi yapmak gerekir. Sulama yapıldıkça içinde bulunan organik maddeleri kaybeder, bu yüzden suyla karıştırarak gübreleme yapılır. Mevsim başlarında 3 kere yaparak çimlerinizin sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken şey ise çok çabuk çözülebilen gübrelerden kaçmak olacaktır. Yavaş çözünebilen çim gübrelerinden almanız gerekir. Böylece sulama esnasında çözünmez ve etkisi uzun sürer.
Çim Biçme İşlemi
Çim biçme işlemi aslında aralarında en yorucu olarak gözüken bakım olabilir. Fakat aslında kolay ve kesin çözümlü işlemlerden biridir. İlk olarak çim biçme işleminden önce yapılması gerekenler vardır. Bunlar çim büyüdükçe toprağının kabarmasıdır. Toprak kabarık haldeyken kesinlikle çim biçme işlemi yapılmamalıdır. Çünkü çimlerin hepsini topraktan sökmenizi sağlayabilir. Toprak kabarınca toprakla çim köklerinin arasında oluşan bağ zayıflar. Bu yüzden ilk olarak silindirleme işlemi yaparak çimleri toprağa bastırarak sıkışmasını sağlamak gerekir. Bunu yaptıktan birkaç gün sonra çimleri biçebilirsiniz. Çim biçme makineleri, çim biçme traktörleri gibi çeşitleri bulunuyor. Bunların kullanımı diğer yöntemlere göre daha kolay ve istediğiniz boyu kesmede size yardımcı oluyor. Her alan aynı boyda kesiliyor. Kesim bıçaklarının keskinliğine dikkat ederek kullanın. Keskin bıçaklara sahip olan çim biçme makinelerini tercih edebilirsiniz. Bunların dışında çim biçme makası ve tırpan gibi de aletler kullanabilirsiniz. Ama bu aletler biraz uğraştırıcı olduğu ve aynı boyda kesmediği için sizi zorlayabilir. Daha küçük alanlarda bu aletleri kullanmanız gerekir. Tırpan da sırta takılarak yapılanlardan kullanmanızı öneririz. Daha kolay kullanım sunmaktadır.
Mevsimlere Göre Çim Bakımı
İlkbaharda çimler uzamaya başlar ve çim biçme zamanının gelmiş olduğunu anlarsınız. Kıştan kalan dökülmüş yaprakları veya yabani otları tırmık yardımı ile toplayarak sonrasında çimleri biçiniz. Eğer ilkbaharda hava çok sıcaksa ona göre sulamasını yapabilirsiniz. Çimler güçlendikten hemen sonra ilaçlama makinesi ile işlem yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda ilkbahar ayı çimlerin tohumla rahat şekilde üretilebileceği zamandır. Toprağa uygun koşullar hazırlanarak tohum ekimi yapılabilir.
Yaz aylarında ise çimlerin düzenli olarak sulanması gerekmektedir. Biçme işlemlerinde yaz aylarında daha sık yapılmalıdır. Sürekli sulandığı için çimler çabuk uzar ve kesilmesi gerekmektedir. Yaz aylarında çimleri ekmek çok iyi bir sonuç çıkarmaz. Bu yüzden rulo çim tercih edilmektedir.
Sonbahar aylarında da çimlere gübreleme yapılmalıdır. Gübreleme ile köklerin kuvvetlenmesini sağlayabilirsiniz. Yabani otlar eğer çıkıyorsa ilaç atılması gerekmektedir. Yosun oluşumu varsa ilaçlama yapmanız gerekir. Bu mevsimde de tohum ekme işlemi yapılabilmektedir. Çimlerin üzerinde eğer kuru yaprak, ot gibi şeyler varsa da tırmık yardımı ile toplamak gerekmektedir.
Kış aylarında çim biçme işlemleri çok nadiren yapılır. Genel olarak çimlerin bakımları sıcak havalarda daha çok olmaktadır. Ağaçlardan düşen yapraklara veya başka yabancı otlara dikkat etmek gerekir. Hastalık bulaşmaması için onların temizliği yapılmalıdır. Kış aylarında özellikle donmuş olan çimlerin üzerine basılması sakıncalı bir durumdur.
Çim alanlarınız için yapılması gerekenler bu şekildedir. Önemli olan sulama sistemi, gübreleme sistemi ve çim biçme makinaları ya da çim makasları ile bakımlarını yapmanızdır. Dikkatli şekilde bu işlemleri yaparsanız sağlıklı çimlere sahip olabilirsiniz. Sulama sistemi kurulumu bu işlemler ile yapılmaktadır. Bahçe sulama aşamalarına göre işlerinizi halledebilirsiniz. Bahçenizde keyifli zamanlar geçirmenizi dileriz.